Törökország: 27 év börtön egy ellenzéki lap főszerkesztőjének

Megosztás

Can Dündar-t, a török ellenzéki Cumhuriyet nevű újság korábbi főszerkesztőjét egy török bíróság terrorizmus támogatásáért, valamint katonai vagy politikai kémkedésért 27 év börtönre ítélte szerdán.

Can Dünder
Can Dündar
Forrás: Reuters / G. Fuentes

Az ellenzéki újságíró 4 évvel ezelőtt menekült Németországba, miután az újságja lehozott egy sztorit arról, hogy Törökország szír lázadóknak küldött fegyverszállítmányokat, és ezért a tényfeltárásáért kémkedéssel vádolták meg. A tényfeltáró munka megjelentetése után az újságírót maga Erdoğan elnök fenyegette meg azzal, hogy „súlyos árat kell majd fizetnie”.

A Deutsch Wellének nyilatkozó Dündar így fogalmazott az ítélet hallatán:

„Meg akartak büntetni emiatt az igaz történet miatt, és ugyanezzel a lendülettel más újságírókat is meg akarnak félemlíteni Törökországban, akik még hozzá mernek nyúlni ilyen kényes témákhoz. (…) Az igazságszolgáltatás majdnem teljes mértékben Erdoğan kormányának ellenőrzése alatt áll, így nincs remény fellebbvitelre. De el fogok menni az Emberi Jogok Európai Bíróságáig, és remélem, ki fogják mondani, hogy ez nem terrorizmus, hanem újságírás.”

Selahattin Demirtas
Selahattin Demirtas
Forrás: cumhuriyet.com.tr

Európai Emberi Jogi Bírósága éppen pár nappal ezelőtt utasította Törökországot, hogy engedje szabadon a szintén terrorizmussal vádolt Selahattin Demirtaş kurd baloldali vezetőt, a Népek Demokratikus Pártja (HDP) bebörtönzött társelnökét. A bíróság Főkamarája a meghozott határozat szerint felszólította a török kormányt arra, „tegyen meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy Demirtaşt azonnal engedjék szabadon börtönéből”.

Demirtaşt, aki a multietnikus, de kurd többségű déli részeken és Isztambulban, valamint Ankarában komoly áttörést ért el a 2015-ös választásokon a HDP-vel. 2016-ban előzetes letartóztatásba helyezték, és „terrorizmussal”, valamint az országban illegális Kurdisztáni Munkáspártban való tagsággal vádolta meg, amit Demirtaş hitelt érdemlő bizonyítékokkal alátámasztva cáfolt. Emellett hangsúlyozta, hogy kizárólag a török törvények szerinti formában küzd a kurd területek és más nemzetiségek autonómiájáért pártjával együtt.


Megosztás