Az oroszországi sajtóban tovább erősödik az állami befolyás

Megosztás

Vlagyimir Putyin orosz elnök több törvényt is aláírt szerdán; ezek nagyobb része a sajtóra vonatkozik korlátozó tartalommal, de szűkítik a kormányellenes tiltakozások kereteit is. Ezek az új törvények az év során elfogadott alkotmányos reformcsomag részei, ez a csomag rendelkezett egyebek mellett arról, hogy Putyin még kétszer 6-6 évre elnök lehet, holott a korábbi rendelkezések értelmében 2024-ben távoznia kellett volna a posztról. Egy másik alkotmányos változtatás élethosszig tartó mentességet garantál a volt elnököknek az esetleges büntetőjogi felelősségre vonás alól.

Vlagyimir Putyin
Vlagyimir Putyin az állami RT TV csatornán.
Forrás: theguardian.com

A szerdától hatályba lépő új törvények felhatalmazást adnak az orosz hatóságoknak arra, hogy korlátozzák a hozzáférést azokhoz a honlapokhoz, amelyek „diszkriminálják” az orosz sajtó egyes elemeit. Ez a hivatalos indoklás szerint Oroszország „internetes szuverenitását” szolgálja, de kritikusok szerint Moszkva a kínai példát követve próbálja megrendszabályozni a közösségi médiát.

Abdulmumin Gadzsiev
In this photo taken on Sunday, June 16, 2019, Abdulmumin Gadzhiev, the religious affairs editor of the independent weekly Chernovik, stands in a cage in a court room in Makhachkala, the Caspian Sea province of Dagestan, Russia, Sunday, June 16, 2019. Journalists in southern Russia are protesting the arrest of a newspaper editor on charges of terrorism widely seen as trumped up. (Sergei Rasulov, News Team via AP)

A Twitter például jelenleg az „állam alá rendelt” jelzővel látja el az orosz sajtó azon részét, amit a Twitter szerint a Kreml befolyásol. Az orosz kormány szerint azonban ez diszkrimináció, és a Twitter csak elfogult Oroszországgal szemben. Az orosz kormánynak hasonló gondjai vannak a YouTube és a Facebook szolgáltatásaival is, nem tetszik nekik, hogy ezek a felületek sem mindig kezelik teljes jogú sajtótermékekként azokat az újságokat, amiket a Kremlből diktálnak.


Megosztás