Kezdőlap Hírek Ismét megújul a diósgyőri vár, 10 milliárd forintnyi adóforint segítségével

Ismét megújul a diósgyőri vár, 10 milliárd forintnyi adóforint segítségével

Megosztás

Egy ideje már szó volt róla, hogy valamikor majd megindulhat a diósgyőri vár továbbépítése, de nem lehetett tudni, hogy mikor vág bele a kormány. Az Építészfórum ír arról, hogy úgy fest, most: a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg a kormányhatározat, ami több mint 10 milliárd forintot írt elő erre a célra, míg a maradék 1,5 milliárd forintot a miskolci önkormányzat állja.

A felújítás utáni látványterv
A felújítás utáni látványterv
Forrás: 444.hu

Ahogy az építészeti szaklap írja, a kormány még 2018-ban döntött 10,191 milliárd forintról a vár további kiépítésére. A vár korábbi, 2014-es turisztikai fejlesztése komoly vitákat váltott ki a kétes történelmi hitelesség miatt, viszont a fejlesztést akkor legalább megelőzte egy komoly történeti és régészeti előzetes kutatás. A cél akkor az volt az Építészfórum cikke szerint, hogy a kutatásokra támaszkodva fogjanak a fejlesztésbe, és olyan turisztikai funkciókat kaphasson a vár, hogy az gazdaságilag is fenntartható legyen.

A vár a 2014-es felújítást követően
A vár a 2014-es felújítást követően
Forrás: epiteszforum.hu

2014-ben a várat 2,7 milliárd forintos beruházással építették újjá, melynek során nemcsak a romok konzerválása, hanem a továbbépítése, rekonstrukciója is megtörtént. A vár két szint magasságig újra felépült, a délnyugati torony kivételével. Ez a tornyot még jóval régebben egy villámcsapás rongálta meg, ezért és az antik hatás kedvéért a tornyot nem állították helyre. A másik három újjászületett palotaszárnyban helyreállították Közép-Európa legnagyobb lovagtermét, a várkápolnát és a királynék lakótermét is. A felújítás eredeti tervek és korabeli festmények alapján készült. A felújított várat 2014. augusztus 30-án adták át.

A vár szomszédságában – részben a Várfürdő területét is elfoglalva – 2015 augusztusára készült el a Lovagi Tornák Tere, ahol lovas rendezvényeket, lovagi tornákat, sporteseményeket tartanak, emellett szabadtéri színházi előadások, koncertek megrendezésére is alkalmas.


Megosztás