Idén ne nagyon tűzijátékozzunk: több tiltásra is sor került!

Megosztás

A kormány a múlt héten egy új rendeletben tiltotta meg a szilveszteri pirotechnikai eszközök közterületi használatát, és az ilyen eszközöket áruló ideiglenes elárusítóhelyek létesítését is. Úgy tűnik azonban, a már korábbról engedéllyel rendelkező üzletek továbbra is árusíthatnak bizonyos tűzijátékokat, amelyeket fel lehet használni legálisan Szilveszterkor, de kizárólag magánterületen.

Petárdák
Forrás: maszol.ro

A szilveszteri petárdák és tűzijátékok árusítását és felhasználását egy 2011-es kormányrendelet szabályozza, ezt frissítette és szigorította most a módosítás, amely a Magyar Közlönyben jelent meg. Ez megtiltja a korábbi rendelet által a szilveszteri időszakban engedélyezett ideiglenes elárusítóhelyek nyitását, illetve kimondja, hogy az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek a december 28-án este 6 óra és a következő naptári év január 1-jén reggel 6 óra között tartó időszak tartama alatt sem használható fel.

Állatvédők
Forrás: promenad.hu

Mivel a január 2-ig érvényes módosítás alapjául szolgáló kormányrendelet vonatkozó paragrafusa kifejezetten az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó (alacsony kockázatú és alacsony zajszintű) tűzijátékok és petárdák közterületi felhasználását engedélyezi (ezek az eszközök az év többi napján eddig sem voltak felhasználhatók közterületen, viszont magánterületen a megfelelő szabályok betartása mellett igen), a Magyar Pirotechnikai Társaság jogértelmezése szerint (amelyet az ORFK főosztályvezetőjének levele is megerősít) idén Szilveszterkor is használhatók magánterületen.


Megosztás