HunDub: új, magyar közösségi oldal született! De miben más, mint a Facebook?!

Megosztás

A HunDub fő ígérete a cenzúrától mentes közösségi platform. De hogyan jutottunk el idáig? Sok olvasónk biztosan emlékszik még az iWIWre, amely 2002 és 2014 között létezett. Bár 2 évvel korábban jelent meg, mint a Facebook, 2010-re produkáltak hasonló látogatottságot, ezután a Facebook húzott el. Emellett a 2006-ban indult myVip ma is létezik, azonban nem igazán jelentős. Most, 2020. decemberében új, magyar közösségi oldal indul HunDub néven. A szó a Hun-, mint Hungarian / magyar és Dub, mint méhkas vagy (film) szinkron szavakból áll össze.

Hundub 1000 felhasználó
Forrás: pcx.hu

A Hundub három fős alapítógárdája sem a semmiből érkezett, hiszen korábban kísérleti jelleggel üzemeltettek egy kisebb közösségi oldalt, mely állítólag elég pozitív visszajelzést generált egy nyilvános változat beindításához. Nem is bíztak semmit a véletlenre, a regisztrációt követő első belépéskor ugyanis az az érzésünk lehet, mintha egy pár évvel korábbi Facebookot látnánk. A fejlesztők nemes egyszerűséggel átvették a mindenki számára jól ismert dizájnt, így az oldal egyelőre a klasszikus „régi Facebook” áramvonalasított, letisztult, alternatív változatának tűnik, bár elvileg azért ennél többet is kínál.

kezdőkép Hundub
Forrás: pcx.hu

A legégetőbb kérdés persze mégiscsak az, hogy mi kell ahhoz, hogy 2020-ban valaki saját közösségi platformmal próbálkozzon, amikor a piacot Facebook és Twitter kaliberű cégek uralják. „Borzasztóan elegünk volt abból, hogy a Facebook csak úgy, ok nélkül törölt mindenkit” – hangzott a válasz. Hangsúlyozták, hogy politikai ellentétek miatt itt senkit nem korlátoznak majd, határokra azonban mindenhol szükség van, így például az olyan szélsőséges megnyilvánulások, mint az állatkínzás, itt is tabunak számítanak majd, és nem tűrik meg az önkényuralmi jelképek használatát sem. Utóbbi talán elkeserítő lehet bizonyos csoportoknak, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy a magyar büntetőtörvénykönyvben egyértelműen szerepel, hogy az önkényuralmi jelképek használata itthon büntethető, egy nyilvános oldal üzemeltetői pedig legyenek bármilyen szabadelvűek, ha hosszabb távra terveznek, érthető módon nem szeretnének ilyesmivel foglalkozni. A próba jelleggel üzemeltetett oldalukból azt a tanulságot szűrték le, hogy sokan nyitottak lennének egy Facebookhoz hasonló oldalra, bár az sajnos nem derült ki, hogy valójában hány aktív felhasználójuk volt az alatt az egy év alatt. Az üzleti modelljük egyelőre nincs kőbe vésve, az viszont már kiderült, hogy egyelőre önerőből tartják fenn az oldalt, de idővel ők is azt tervezik, hogy reklámbevételekre támaszkodnak majd. Állításuk szerint folyamatosan dolgoznak és reagálnak a közönség jelzéseire, példa gyanánt pedig szóba került a távoktatással kapcsolatos fejlesztésük is, ám ezekről a tervekről többet egyelőre nem osztottak meg.


Megosztás