Vihar után: több ezer fős gyászmenet Jerevánban

Megosztás

Szombaton több ezer fős gyászmenet indult el Nikol Pasinján örmény miniszterelnök vezetésével és a kormány tagjainak részvételével a jereváni Köztársaság térről az Erablur hősi katonai temetőbe. Az ok a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus örmény áldozatairól való megemlékezés. Ezzel vette kezdetét az elesettek tiszteletére elrendelt három napos nemzeti gyász Örményországban. Az örmény miniszterelnök a harcok befejezését követő 40. napra tette a megemlékezések kezdetét.

Tüntetés novemberben
Forrás: apnews.com

A Köztársaság tér szombaton teljesen megtelt résztvevőkkel, a rendezvény fokozott rendőri készenlét mellett zajlik. A miniszterelnök a gyászmenet élén halad, a menetoszlop résztvevői közül többen a kormányfőt támogató jelszavakat skandálnak, noha Pasinján külön kérte, hogy ezt ne tegyék.

“Nincs szükség ovációra és beszédekre, menjünk csendben” – mondta a miniszterelnök a gyülekezőknek.

Szeptember végén harcok
Forrás: infostart.hu

Eközben a katonai temetőben a kormányfő ellenfelei gyülekeztek, akik megpróbálták megakadályozni Pasinján részvételét a megemlékezésben. Az örmény ellenzék hazaárulásnak tartja a tűzszüneti megállapodás aláírását Azerbajdzsánnal, amelyet kormányellenes demonstrációk követtek. Az ellenzék az örmény miniszterelnök lemondását és új választások kiírását követeli.

Az hivatalos örmény jelentések szerint a hegyi-karabahi harcokban közel háromezer örmény fegyveres esett el. Sokan eltűntek, utánuk folyik a kutatás a volt harci övezetekben és környékükön. A keresésben többek között részt vesznek az orosz békefenntartók és a Nemzetközi Vöröskereszt képviselői is. A harcok vége óta már 969 holttestet találtak.


Megosztás