Nem fogja kitalálni, melyik fejlett országban ütötte fel a fejét az éhség!

Megosztás

A koronavírus mára a világ gyakorlatilag összes országában megnehezítette az emberek életet. A világjárvány a legtöbb áldozatot az USA-ban követelte: több mint 325.000-an vesztették életüket. Ez azt jelenti, hogy közel minden ezredik ember az országban a vírusban meghalt idén: ez a világon a 13. legmagasabb szám. Az Egyesült Államokban európai szemmel igen gyenge a szociális háló, és emiatt egyre többen kényszerülnek bolti lopásokra és egyre többen maradnak éhesek.

Ételosztás
Forrás: New York Times

A bolti lopások jelentős része alapvető élelmiszerekre, higiéniai termékekre és baba / gyerek ellátásra irányul. Sokan, akiket lopáson kapnak, azt mondják, hogy éhesek voltak. Egy, a Washington Post által megszólaltatott, 21 éves anyuka, akinek fel kellett mondani a munkahelyén, mert a bölcsődei szolgáltatás megszűnt a lányának, azt nyilatkozta, hogy nincs bűntudata a bolti lopások miatt, és fel van készülve, hogy ha bajba kerül, ezt fogja mondani: “Nézze, elnézést kérek, nem televíziót loptam. Csak nem tudtam, mi mást tehetnék. Nem rosszindulatból tettem. Éhesek voltunk. Nem vagyok büszke arra, amit tettem, de meg kellett tennem.”

Children-pick-up-free-lunch-in-Arlington-Virginia
Márciusban a virginiai Arlingtonban élelemosztás a gyerekeknek: az iskolák bezárása megnehezítette a családok ételellátását.
Forrás: bangkokpost.com

Egy másik interjúalany azt mondta, hogy talált egy munkát a minmálbér közeli 15 dolláros (~ 4500 Ft) órabérrel, de még így is folytatja a bolti lopásokat, amelyeket a pandémia előtt soha nem tett. Néhány hetente arra kényszerül, hogy döntsön, 10 dollárért (~ 3000 Ft) egy csomag tampont vagy néhány zöldséget vegyen: van, hogy úgy dönt, az egyiket ellopja. Ő is azt mondta, hogy nem érez bűntudatot, amikor 10-20 dollárért lop egy olyan boltból, amely a világ leggazdagabb embere (Jeff Bezos, az Amazon alapítója) tulajdonában van.


Megosztás