Mennyit költ élelmiszerre egy magyar és egy osztrák család?

Megosztás

Valószínűleg nem lepődünk meg, hogy az EU-ban óriási különbségek mutatkoznak a háztartások átlagos kiadásai között. A posztkommunista országok háztartásai arányait tekintve sokkal többet költenek élelmezésre, mint a “nyugati” országok. A különbség azonban meghökkentő mértékű, 2-3 szoros is lehet. Nem meglepő, hogy Magyarország is azon országok közé tartozik, ahol az EU-átlagénál jóval nagyobb szeletet hasít ki az élelmiszerek beszerzése a családok kiadásából.

Európa élelmiszer árak
Európa élelmiszer árai (nominális áron, nem a fizetésekhez viszonyítva). A sötétebb szín a drágább árra mutat.
Forrás: Eurostat / thejournal.ie

Az egész Európai Uniót nézve az állampolgárok több mint 956 milliárd eurót költöttek élelmiszerre és alkoholmentes italokra 2019-ben. Ez az összeg az EU GDP-jének 6,8 százalékával megegyező adat.

Érdemes azt is megnézni, hogy például egy átlagos magyar háztartás egy osztrákhoz képest is majdnem kétszer annyit költ élelmezésre (1,8-szoros a különbség). Ugyanígy feltűnő az is, hogy a lista élén, azaz az élelmezésre legtöbbet költő országok között csak posztkommunista országokat találunk. Az EU-átlag fölött is gyakorlatilag csak olyan “nyugati” országok található, akik azért inkább Európa déli részén helyezkednek el.


Megosztás