Akkor lesz ma este éjféli mise? A válasz nem egyszerű!

Megosztás

Könnyen lehet, hogy a könyökünkön jön már ki, hogy az idei év és az idei karácsony nem olyan, mint az eddigiek. Nemrég tudtuk csak meg, hogy a (legalább) 2 hónapos éjszakai kijárási tilalom közepette egy éjszakára ezt a rendelkezést feloldották: december 24-én. Ahhoz tehát jogunk van, hogy este 8 után elhagyjuk otthonunkat szenteste. Az éjféli mise meg lesz tartva vajon?

Éjféli mise 2020 előtt...
Idén az ilyen zsúfolt templomok karácsony este sem legálisak.
Forrás: Wikipedia

Helyszínspecifikus. Bizonyos városokban végig zárva lesznek a templomok az ünnepek alatt, míg más helyeken megtartják az éjféli misét. Azonban mindenképp érdemes tájékozódni és előre gondolkodni: van, ahol regisztrációhoz kötik a karácsonyi miséken a részvételt, míg van, ahol online tartják meg idén.

Karácsony 2016
Forrás: sarokko.com

Nem lesz éjféli mise például Székesfehérváron, Debrecenben és Pécsett, mert ezekben a nagyvárosi székesegyházakban olyan sokan szoktak részt venni ezen a szertartáson, hogy lehetetlen lenne betartani a járványügyi szabályokat. A váci székesegyházban regisztrációhoz kötött a részvétel az éjféli misén, amelyet a Duna TV élőben közvetít majd.

Fontos, hogy ne zsúfolódjon össze a közösség december 24-én este: a karácsonyi ünnep során jellemzően több mise közül választhatnak a hívek, 25-én és 26-án általában több szertartást is tartanak a katolikus templomokban. Mindenképp tájékozódjunk előre!


Megosztás