Az EU-ban egyszerre indult el a Covid elleni oltás

Megosztás

A különböző koronavírus elleni vakcinák és az oltások megkezdése olyan téma, amely könnyen pályázhat a legfontosabb 2020. decemberi hír címére. Rengeteg információ és dezinformáció kereng, ujjongásnak és szkepticizmusnak is tanúi lehetünk, és sok hazugság is terjed (például az, hogy az Egyesült Királyság a Brexit miatt kezdhette hamarabb az oltást).

Covid 19 vaccine
Forrás: Getty Images

Tegnap megkezdődött a lakosság összehangolt beoltása a koronavírus ellen az Európai Unió tagállamaiban. Olaszországban az egyik római kórházban kezdték meg a kampányt. Az országba eddig 9750 adag vakcina jutott el, és a jövő héttől újabb 470 ezer oltóanyag érkezésével számolnak.

“Ma én itt olasz állampolgárként, de elsősorban ápolónőként képviselem a szakmámat a tudományban bízó egészségügyi dolgozók nevében. A vészhelyzet kezdete óta az élvonalban dolgozom. A saját szememmel láttam, milyen nehéz ezt a vírust leküzdeni, és hogy milyen óriási veszteségeket okoz” – nyilatkozta az a nővér, aki elsőként kapta meg az oltást.
vakcina
Forrás: Politico.eu

Németországban idősotthonokban indult az immunizálás. Első körben a 80 év felettiek, az idősotthonokban dolgozók és a különösen veszélyeztetett kórházi dolgozók kapják meg a vakcinát. Egyelőre mobil csapatok végzik az oltást, de a napokban 400 német oltóközpont nyílik meg.

“A vírus nagyon veszélyes. Állandóan hallani, mennyi áldozatot követelt a nyugdíjasotthonokban. Egyszerűen rettenetes. Nagyon jó, hogy van már ellene oltóanyag. Nagy előny ez nekünk, időseknek” – mondta az a német asszony, aki Berlinben az első volt a sorban.

Csehországban Andrej Babis miniszterelnök, illetve egy 95 éves, második világháborús veterán kapta meg elsőként a koronavírus elleni oltást. Egyelőre az ország két legnagyobb városában, a történelmi Bohémia központjában, a fővárosban, Prágában és a történelmi Morávia központjából, Brnóban végzik az immunizálást.

Svédországban ugyancsak az idősotthonokban indították az oltási kampányt, amely egyelőre kizárólag a Pfizer-BioNtech vakcináival zajlik, mert még csak azt engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség az unióban.


Megosztás