Egy országban 650 millióan utaztak idén: lássuk, hol!

Megosztás

A 2020-as év óriási változásokat hozott mindnyájunk életében Magyarországon, de több másik országban és területen még nagyobbak a különbségek tavalyhoz és az előző évekhez képest. Ilyen ország Kína, és ilyen terület az utazás. Idén januárban és februárban sokaknak úgy tűnt, a mi mindennapi életünket nem nagyon fogja befolyásolni a kínai Covid-19 vírus. Ma már teljesen egyértelmű, hogy nem volt igazunk. Lássuk, hol tart most Kína!

Vuhani diszkó 2020. szeptemberében
Forrás: Telex

Egészen egyszerűen kijelenthetjük, hogy 2020 decemberére az élet visszaállt a normális kerékvágásba Kínában. 650 millióan utaztak belföldön (Kína területe 9,6 millió km², az Európai Unióé 4,5 millió, míg Magyarországé 0,09 millió km²), növekszik a gazdaság, tele vannak a bevásárlóközpontok, a diszkók, az éttermek, a strandok és a meg-megjelenő pozitív esetekre rendkívül gyorsan és hatékonyan reagálnak a hatóságok.

tesztelés
Forrás: Getty Images / Lintao Zhang

Kijelenthetjük tehát, hogy Kínában eddig elmaradt a Covid-19 második hulláma. Abban, hogy hogyan jutottak el idáig, a vélemények eltérnek. A népszerű verzió (érdekes módon mind Kínában, mind a kritikus országokban) a kínai emberek önfeláldozását, a kollektív gondolkodást, a erőteljes intézményi és hatósági kontrollt teszik a középpontba: és mindezt mindenki kínai sajátságnak, lemásolhatatlan stratégiának tartja. De ennél sokkal bonyolultabb a kérdés.


Megosztás