Covid vakcina szegényeknek és gazdagoknak a világban

Megosztás

Egyes országokban, mint az Egyesült Királyságban már most megkezdődött a Covid-19 elleni oltás, azonban még hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy nagy tömegben elérhetővé váljanak a vakcinák bárhol a világon. Ahhoz pedig, hogy a legszegényebb országok legszegényebb állampolgárai hozzájussanak a vakcinához, még több évre van szükség.

Pénz, oltóanyag
Forrás: i.guim.co.uk

Arról már ezelőtt is írtunk, hogy a vakcinák elosztása nem lesz igazságos az egyes országok között. Most azonban az is biztossá válik, hogy egyes országokban belül az oltás sokkal hamarabb jut majd el a gazdagokhoz.

India: az indiai Serum Institute, a világ legnagyobb vakcinagyártója azt tervezi, hogy elég hamar kereskedelmi forgalomba is hozza az oltóanyagot, amelyet aztán bárki megvehet magának. Már akinek lesz rá pénze. Míg az indiai kormány egy adag vakcináért 250 rúpiát, azaz kb. 900 forintot fizet, a vakcináért a vevők a szabadpiacon ennek több mint négyszeresét, kb. 3800 forintot is kifizetnek. Az utóbbi összeg magyarországi viszonylatban nagyon alacsony, de India szegényei számára megfizethetetlen, ahol sok családban az egy főre jutó havi jövedelem 1000 forintnak megfelelő összeg körül van.

vakcina
Forrás: ca-times.brightspotcdn.com

Magyarország: Amikor az első szállítmányok megérkeznek hazánkba, biztosan nálunk sem lesz mindenki számára azonnal elérhető az oltóanyag. Előre bejelentették már, hogy nálunk is az egészségügyi dolgozók és a veszélyeztetett betegek és korcsoportok majd meg először az oltást.

A helyzet kicsit hasonló lehet ahhoz, ami idén ősszel az influenza elleni oltásokkal történt. A korábbi években aki akarta, megvehette magának a patikában az oltást, és beadathatta azt a háziorvosával vagy egy fizetős oltóközpontban. A kormány idén felháborodást okozott azzal, hogy a koronavírus-járványra hivatkozva az egyik gyártóval megállapodva visszavonta a patikákból és a fizetős oltóközpontokból a 100 ezer, kereskedelmi forgalomra szánt négykomponensű oltást is, hogy azt is elsőként a veszélyeztetett csoportok tagjai kaphassák meg.


Megosztás