Balkezesként tényleg hátrányosabb a helyzetünk?

Megosztás

Ha azt vizsgáljuk, hogy napjainkban hány jobb- és balkezes ember van Magyarországon, akkor azt látjuk, hogy messze több a jobbkezes ember, mint a bal. Jelenlegi statisztikák szerint csak minden hetedik ember balkezes a magyarok közül, de érdekesebb a statisztika, ha mélyebbre ásunk és megnézzük, hogy mondjuk a kisgyerekek körében mennyivel megnőtt ez az arány.

Forrás: freestock

Pedig valójában nem növekedésről beszélünk, hanem arról, hogy évtizedekkel ezelőtt a balkezesség aféle betegségként volt számontartva és a szülők, pedagógusok mindent elkövettek, hogy kineveljék gyermekeikből ezt a “furcsaságot”. És ez nem csak hazánkban van így, egyes helyeken, például a muszlim országok egy részében a jobb kéz a tiszta kéz, a szent cselekedetekre való, míg a bal kéz a tisztátalan, piszkos dolgokhoz való kéz. Más vallási filozófiákban viszont pont a balkezet tartják a gyorsabb, ám veszélyesebb útnak a megvilágosodás eléréséhez, tehát már ebből is látható, hogy az elmúlt évszázadokban milyen feszültségek övezték azt az egyszerű tényt, hogy valaki balkezes.

Forrás: GettyImages

Még az 1970-es években fejlesztettek ki egy tesztet brit kutatók, amely segítségével megpróbálták feltárni, hogy egy adott embernek melyik a domináns oldala és alapvetően nem csak az írásra fókuszáltak, de például a fogmosás, a kanalazás, a söprés, a doboz kinyitása is a teszt részét képezte. Ezen vizsgálat eredményeként általánosságban az az eredmény jött ki, hogy a balkezes emberek racionálisabbak, magasabb intelligenciával rendelkeznek, ami nem általánosító eredmény, mindössze a tesztet elvégző emberek eredményét más általuk elvégzett tesztek eredményével összesítették.


Megosztás