A szegény országok lakosságának 90%-a nem jut vakcinához

Megosztás

A vakcinák, reméljük, gyors és minőségi változást hoznak az életükben. Mivel ezt globálisan minden döntéshozó így látja, óriási harc alakult ki a vakcinákért. Sajnálatos módon nem meglepő, hogy a szegény országok ebben a küzdelemben is alulmaradnak, és egyes becslések szerint a szegény országokban 10-ből 9 ember csak hosszú hónapok után juthat majd vakcinákhoz.

Vakcina és pénz
Forrás: portfolio.hu

Ebben a pillanatban a rendelkezésre álló oltóanyag több mint felét (53%-át) lekötötték már a leggazdagabb államok. Ők azonban a Föld népességének kevesebb mint 15%-át bírják csak! A Vaccine Allience nevű nemzetközi civil szövetség közölte azt az adatot, hogy a világ 70 legszegényebb államában (tehát ez az országok több mint egy harmada!) semmi esély arra, hogy a népességük 90%-a vakcinához jusson jövőre.

Vírus vakcina
Forrás: portfolio.hu

Ha Kanadát nézzük, ők elég adag vakcinát szereztek be, hogy 38 milliós népességük minden egyes tagját akár ötször is beolthassák (valószínűleg azért döntöttek így, mert a hatóanyagok még nem estek át minden vizsgálaton, így még vannak kérdőjelek, nincs biztos fegyver / vakcina), míg egyes szegény országokban (pl. Banglades) még könnyen lehet, hogy hosszú ideig pusztít majd a járvány, amikor egyes gazdag nyugati országokból ez már eltűnt.


Megosztás