Mutáns szúnyogokat fognak szabadon engedni Floridában

Megosztás

Egy szúnyog
Forrás: abouthungary.com

A floridai hatóságok nemrégiben jóváhagyták 750 millió szúnyog szabadon engedését, amelyeket előtte genetikailag módosítotani fognak, hogy így próbálják meg a helyi populáció méretét csökkenteni. A cél azon szúnyogok számának csökkentése, amelyek potenciálisan olyan betegségeket hordozhatnak, mint a dengue-láz vagy a Zika-vírus. A projekt jóváhagyása nem volt zökkenőmentes, mert környezetvédelmi csoportok éveken át küzdöttek ellene.

Egy szúnyog
Forrás: bbc.com

Az egyik csoport egyenesen Jurassic Park-kísérletnek nevezte a módosított génállományú szúnyogok szabadon engedését, amely szerintük brutális csapás az ökoszisztémára és szúnyogirtóknak ellenálló, hibrid fajok létrehozását eredményezheti. A projektet kivitelező cég mindenesetre megerősítette, hogy rengeteg tanulmány és kutatás is bizonyítja, hogy a projektnek nincs semmiféle hatása az emberekre vagy a természetre.

A cikk folytatódik, lapozz!

Egy másik szúnyog az emberi bőrön
Forrás: dw.com

Terv szerint a szúnyogok szabadon engedését még majd hónapok múlva fogják valójában megtenni, de most már a szövetségi hatóságok jóváhagyása után a helyi hatóságoktól is megvan a jóváhagyás a kezdeményezésre. Az Oxitec nevű cég állítja elő a genetikailag módosított hím Aedes aegypti szúnyogokokat, amelyeket most már csak 0X5034 néven fogunk ismerni. Ezek azok a szúnyogok egyébként amelyek a dengue-lázat, a Zikát vagy éppen a sárgalázat terjesztik. Itt egyébként néhány jó szúnyogriasztó módszerről írtunk!

Egy embert megcsípő szúnyog
Forrás: rentokil.com

A terv elég egyszerű – mivel kizárólag a nőstény szúnyogok csípik meg az embert, a várakozások szerint a majd szabadon engedett hímek párosodni fognak a nőstényekkel és olyan utódok születnek, amelyekben lesz egy fehérje, amely megöl minden nőstény ivadékot, mielőtt az elérni azt a kort, hogy csípni kezdjen. A nektárokkal táplálkozó hímek viszont tovább élnek és terjeszteni fogják a gyilkos gént.

 

 

 

Köszönjük szépen!


Megosztás