Ilyen idén a Balaton vízminősége!

Megosztás

Forrás: wikipedia.hu

Ha lesz is idén a koronavírus-járvány miatti korlátozások legalább részleges feloldása után nyaralás, akkor a legtöbb magyar ember számára ez a Balatont, a magyar tengert fogja jelenteni, már ezekben a napokban is komoly tömegek jelentek meg a partokon, ahogy feloldásra kerültek bizonyos megszorító intézkedések. Amúgy sincs ebben meglepetés, hiszen hazánkban évek óta a Balaton a legnépszerűbb nyaralási úticél, ami azért nem alaptalan, mérete nagy és szinte kilométerenként találunk egy-egy nagyszerű strandot kiszolgáló környezettel.

Forrás: wikipedia.hu

Nemrégiben az Ökológia Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének főmunkatársa bejelentette, hogy megvannak a víz minőségének első idei vizsgálatai is, ami alapján semmiféle akadálya nincs, hogy jókat fürödhessünk idén is, hiszen az eredmények szerint a víz minősége kiváló a korábbiakhoz hasonlóan. Tavaly ebben az időszakban hasonló eredmények jöttek, viszont ott a nyár végén kicsit elszabadultak az algák, ami komoly gondokat okozott és sokak számára jelentett kellemetlenséget.

Forrás: wikipedia.hu

Ez idén is bekövetkezhet, de a tihanyi székhelyű kutatóintézet mindent megtesz a folyamatos vizsgálatokkal ennek elkerüléséért, ha bizonyos jeleket tapasztalnak, azonnal jelzik majd. Persze nem biztos, hogy így is képesek lesznek elkapni egy-egy rossz irányba tartó folyamatot, hiszen az intézmény költségvetése szűkös és így csak havonta-kéthetente tudnak vizsgálatokat végezni, pedig nyáron akár a napi mintavétel sem lenne rossz, csak az évi 100 millió forinttal többe kerülne.

Forrás: wikipedia.hu

A tavalyi algásodást egyébként a folyókon bejutó tápanyagok kombinációja váltotta ki, amely kölcsönhatásba lépett a tó üledékével, vagy már maga a tó üledéke indította el a folyamatot a kritikus, nyárvégi időszakban. Sőt, a főmunkatárs szerint még az is elképzelhető, hogy egyes algák a tóban képesek olyan enzimeket termelni, amelyek foszfort tárnak fel, állítanak elő, ez pedig táptalajt jelent az algák gyorsabb növekedéséhez, szaporodásához. Ennek kutatása azonban még zajlik.

 

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

 

 

 

Köszönjük szépen!


Megosztás