Kik kaszáltak a világjárványon? 2020 új dollármilliárdosai

Megosztás

Magyarország leggazdagabb emberei közül leginkább Mészáros Lőrinc neve szokott előjönni, különböző kontextusokban. Az ő teljes vagyona 1 milliárd dollár (300 milliárd forint) körül mozog (ez az összeg napról napról változik, de pl. idén márciusban kb. 407 milliárd forintról 290 milliárdra esett). Idén a világban 50 ember lépett be az 1 milliárd dollárt meghaladók “klubjába”. Nézzük, hogyan!

Oltás üzlet
Forrás: Portfolio.hu

Az amerikai Forbes ötven új milliárdosról számolt be az egészségügyi szektorban idén. Közülük a legjelentősebbek a két legígéretesebb vakcina fejlesztői közül kerültek ki: Uğur Şahin az amerikai Pfizer és a német Moderna biotechnológiai cégek közös fejlesztésének sikere után gazdagodott meg, míg Stéphane Bancel az amerikai Moderna részvényeit láthatta kilőni. Şahin, a Biontech ügyvezetőjének vagyona ma 4,2 milliárd dollár. Feleségével, Özlem Türecivel alapította a biotechnológiai céget, bár Türeci nem tulajdonol részvényt a cégben. Francia kollégája vagyona a Modernánál 4,1 milliárd dollárra rúg, és két új milliárdos befektetőt is adott a listának: a Harvard professzorát, Timothy Springert és az MIT tudósát, Robert Langert.

A vakcinák tárolásához több milliárd üvegfiolára lesz szükség – banális, de az olasz Sergio Stevanatónak, a Stevanato Group többségi tulajdonosának ez egy több milliárd dollárt érő banalitás, hiszen cége biztosítja a legtöbb vakcinafejlesztő cég üvegcséit.

Vírus - üzlet
Forrás: wbpro.com

És nemcsak a vakcinák háza tájáról vannak új milliárdosok: a gyógyszerek és kezelések fejlesztőinek is jutott a piac mámorából. Carl Hansen, a kanadai Abcellera ügyvezetője 2,9 milliárd dolláros vagyont tudhat magáénak, miután a cége tőzsdére ment egy sikeresnek látszó antitest-kezelés kifejlesztése után, ami megkapta az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszefelügyelet (FDA) engedélyét.

Még a teljesen háttérbe húzódó cégek is tapasztalhatták a részvényeik kiugrását. A vállalatok közötti kereskedelmet bonyolító Medpace ügyvezetője, August Troendle vagyona ma 1,3 milliárd dollárt egy közel 70 százalékos kiugrást követően a cég részvényeiben.

Az ötvenes listára 11 ország milliárdosai kerültek fel, Kína majdnem három tucat új egészségügyi milliárdost tudhat magáénak. Köztük Hu Kun, a Contec Medical Systems elnökségi tagja, aki egy 150 százalékos tőzsdei ugrás következtében kerülhetett a listára, amit a tüdőkapacitást és pulzust mérő készülékeik sikere hozott.


Megosztás