Sötét történetek adtak inspirációt ezekhez a Disney mesékhez

Megosztás

Tudta, hogy ezeknek a meséknek az eredeti története és inspirációja meglehetősen sötét és erőszakos?

1. Pinokkió

Amikor az emberek elképzelik Pinokkiót, akkor a kedves fabábut látják, aki vágyik arra, hogy igazi ember legyen. A Disney Pinokkió elmeséli a fiú kalandjait barátjával és “lelkiismeretével”, Jiminy Crickettel, és végigkövethetjük azon az úton, ahol végül emberré válik.

A Pinokkió eredeti alkotója, Carlo Collodi azonban egy teljesen más szemszögből mutatta be a történetet. Collodi, a fabábu fiú kalandjait egy olasz újságban jelentette meg részenként, azzal a céllal, hogy megmutassa a gyerekeknek a rosszaság következményeit. Collodi Pinokkiója kegyetlen és pimasz volt. Jiminy Cricketjét csak „beszélő tücsökként” emlegették, és amikor a tücsök megpróbált jó tanácsot adni Pinokkiónak, a bábfiú megölte egy kalapáccsal. Pinokkiót folyamatosan különféle módon kínozzák a történet során, és mindig megbűnhődik a rossz viselkedésért. Collodi kezdetben úgy fejezte be Pinokkió történetét, hogy a fabábut felakasztották egy fára, de a rajongók fellázadtak emiatt. Az alkotó így visszahozta Pinokkiót az “életbe”, és tovább folytatta történeteit.

2. Csipkerózsika

A Disney Csipkerózsikája egy klasszikus történetet mesél el egy bajba jutott hercegnőről és a megmentő hercegről, aki egy csókkal hozza vissza a hölgyet az életbe. Az eredeti, 17. századi olasz mese hasonló kezdetű, mint az általunk ismert verzió. Egy Talia nevű hercegnő megszúrja az ujját egy orsóval, és mély álomba merül, beteljesítve ezzel egy korábbi jóslatot. Talia történetének többi része azonban túl hátborzongató ahhoz, hogy gyerekmese legyen.

A férfi, aki Talia „megmentésére” érkezett, király, nem pedig herceg. Mivel a csókja nem ébreszti fel Taliát, ezért más módon fejezi ki a “szerelmét”. Álmában teherbe ejti a lányt. Kilenc hónappal később a még mindig alvó hervegnő ikreknek adt életet, akik közül az egyik kiszívja az ujjából a mérgezett szilánkot, ami végül felébreszti őt. Talia és a király egymásba szeretnek, de a férfiről kiderül, hogy házas. A királynő, miután tudomást szerez Taliáról, megparancsolja, hogy az ikreket rabolják el, főzzék meg, és etessék meg a királlyal. Szerencsére azonban a terve elbukik.


Megosztás