Queen’s gambit: miért lett az egyik legnézettebb sorozat a világon?

Megosztás

A Netflixen rengeteg minden készül, és sokak szerint ennek többsége szemét. Talán túlzás, de igazság is van benne: hiszen a legkisebb közös többszöröst kell megtalálniuk, hogy újabb és újabb előfizetőket találhassanak és megtarthassák a régieket. A 7 db egyórás részből álló minisorozat amellett, hogy kasszasiker és a világ egyik legnézetebb sorozata, igazi ínyencség is. A sorozatot inkább fókuszálva kell nézni, el kell merülni benne, nem a “kikapcsolós” típus.

Queen's gambit
Forrás: Netflix.com

Ezzel együtt a Scott Frank és Allan Scott Walter Tevis regényét adaptáló sorozat bizonyos értelemben nagyon is nézeti magát: sokkoló nyitány, visszafogott expozíció és gyönyörű képi világ jellemzik a produkciót. Beth Harmon (Anya Taylor-Joy, kislányként Isla Johnston) súlyosan problémás családból kerül árvaházba, ahol passzívnak tűnő viselkedése sok mindenkit aggaszt. Egyik fontos emberi kapcsolata az alagsori gondnokkal (Bill Camp) alakul ki, aki megtanítja sakkozni. Innentől a sakk mellett az árvaházi életét az (egyébként kötelező) tudatmódosító tabletták határozzák meg.

A gondnokkal
Forrás: filmdroid.hu

Anya Taylor-Joy különös arcformája és arisztokratikus rejtélyessége kicsit távolinak mutatja a szereplőt, de a színésznőnek jól sikerül fenntartania az érdeklődést hét órán keresztül is. A történetnek több fő vonulata van, a sakk az egyik, a drog függőség a másik, és a szocializáció és egészséges emberi kapcsolatok kialakítása a harmadik. A Queen’s Ggambit (vezércsel) irányítás és elengedés, elszántság és függőség, birtoklás és önzetlenség veszélyesen szomszédos témáit is boncolgatja, és nem foglal nyíltan állást ezekben a témákban. A hatvanas évek ikonikus divatvilágát pontosan adták vissza az alkotók, mi pedig ámulhatunk a gyönyörű lakásbelsőkön, autókon és ruhákon.


Megosztás