Őszi vitaminbomba, immunerősítés sütőtökkel

Megosztás

Sütőtök- egy étel, amire mindenkinek szüksége van a tél beállta előtt? A könnyű és tápláló étel 90% vizet tartalmaz és nagyon egészséges, jótékony hatásainak sora végtelen. De mért is érdemes minél többet enni ebből a szezonális zöldségből?

sült tök
Forrás: https://kep.cdn.indexvas.hu

Többek között azért, mert kiválóan alkalmas az immunrendszer erősítésére, aktiválja a bél perisztaltikáját, fenntartja a jóllakottság érzését és javítja a bőr állapotát. Rendkívül gazdag A-, B-, E-vitaminban, vasban, nátriumban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, cinkben, foszforban és rostokban. A tök szezámmal kombinálva jelentősen növeli az amúgy is jótékony tulajdonságait, véd a nehézfémek, a mérgező vegyületek, a sugárzás, valamint az egyes gyógyszerek által okozott toxinok ellen.

sütőtök
Forrás: https://kep.index.hu

Immunerősítő

Kiválóan erősíti az immunrendszert a változékony késő őszi időben. A tök olyan vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ami megvédi a testet a baktériumoktól, vírusoktól és mikrobáktól. Ha mégis lebetegedtünk, akkor is érdemes fogyasztani, mivel a sütőtök kiváló C-vitamin-forrás (a napi szükséglet 20 százalékát tartalmazza), aminek köszönhetően jelentősen meggyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.

Védőpajzs az allergiák ellen

A sütőtök segít megelőzni az allergiás reakciókat. Az olyan betegségek elleni küzdelem, mint az asztma és az allergia, az immunrendszer erősítésén alapul, ebben a nagy antioxidánsú vitaminok és ásványi anyagok nagy jelentőséggel bírnak. Ezen vitaminok egyike a béta-karotin, a sütőtök pedig az egyik legmagasabb béta-karotintartalmú étel. Egy fél csésze méretű tökdarabban, az A-vitamin tartalom a napi szükséglet kétszerese.


Megosztás