Mire jó a citromhéj?

Megosztás

A citrom sokoldalúan felhasználható, így a héját sem érdemes kidobni! A citromhéj ugyanis körülbelül tízszer több vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, mint maga a citrom húsa vagy leve- állítják szakértők. Ennek ellenére nagyon keveset használjuk majdhogynem csak süteményekbe, pedig el se hiszi, mi mindenre jó még.

citrom
Forrás:https://globalpartners.cdn.shoprenter.hu/

A citromsav tisztító és fehérítő hatású. Ezért nagyon hatásos, ha bedörzsöljük vele a megkeményedett bőrt a kézen vagy könyökön, de a pigment foltokat is halványítja. A citromhéj természetes illatosító. Készítse el saját aromaterápiáját úgy, hogy egy fazékba összefőzi a citromhéjat, fahéjat és egy kis szegfűszeget és azt párologtassa.

Aki szívesen takarítja otthonát vegyszermentesen, tudja, hogy a természetes szerekkel ugyanolyan jó eredmény érhető el, ráadásul költséghatékonyabb és természetkímélőbb módon.  A citrom héjából kitűnő tisztítószer is készíthető. Töltsön meg egy befőttesüveget apróra vágott citromhéjjal, majd öntse fel ecettel. Szorosan zárja le az üveget, és tegye sötét hűvös helyre, két hétig. Ezután szűrje le a folyadékot, és töltse egy szórófejes flakonba és hígítsa vízzel 1:1 arányban. A keverék kiválóan alkalmas a makacs zsírfoltok eltávolítására a konyhában, vagy a fürdőszobai csaptelepek tisztítására.

citrom felvágva
https://nepszava.hu

A fényüket elveszített, elhasználódott edények megtisztítására szintén bevethető a citrom héja és egy marék durva sóval elkeverve, az ezzel átdörzsölt felület újra csillogni fog.

A hűtőszekrény szagtalanítására nemcsak akkor lehet szükség, ha éppen megromlott benne egy étel – gyakori, hogy kellemetlen szag terjeng benne, és szeretnénk tőle megszabadulni. Vágjuk félbe egy citromot, kaparjuk ki a belsejét, majd a hús helyére töltsünk sót. Helyezzük a hűtőszekrénybe, és garantáltan eltűnnek a szagok.


Megosztás