Meglepő honnan származik az újévi fogadalom

Megosztás

Amikor december 31-én éjfélt üt az óra és megkezdődik az új év, világszerte több ezer ember újévi fogadalmat tesz. Idén többet fogok sportolni. Idén lefogyok. Idén több Időt töltök a szeretteimmel. Idén többet fogok jótékonykodni. Idén környezettudatosabb leszek. A lista végtelen. De gondolkodtál már azon, hogy honnan származik az újévi fogadalom? Miért érezzük azt, hogy az új év új életet tartogat számunkra, és miért nem már november közepén fogunk neki másképp élni az életünk?

2021
Forrás: parade.com

Az újévi fogadalmak körülbelül egy 4 000 éves múltra tekintenek vissza, az akkori Babilónia korába. Állítólag Babilónia népe indította el a fogadalmakat az Akitu idején, ami egy 12 napos újévi ünnepség volt. Az Akitu egy fesztivál volt, amelynek idején új királyt koronáztak, bevetették földjeiket és fogadalmat tettek isteneiknek, hogy megadják tartozásaikat és visszaadják a kölcsönkért tárgyaikat. Ha megszegték fogadalmaikat, akkor az isteneik szemében rossz oldalra tértek át.

tüzijáték
Forrás: turquoiseplace.spectrumresorts.com

Az újévi fogadalmak később Rómában is népszerűvé váltak. Július Cézár vezetett be egy új kalendáriumot, Krisztus előtt 46-ban, ami alapján az új év kezdete január elsejére esett. Ez az új dátum Janus tisztelte meg, aki egy kétarcú istenség volt. Ő szimbolikusan vissza tudott tekinteni az előző évre, és ugyanakkor előre az új évre is. A rómaiak áldozatokat ajánlottak fel Janusnak és jó viselkedést ígértek meg neki az elkövetkezendő évre.

A közép-korban is előszeretettel használták az újévi fogadalmakat. A lovagok megújították lovagi esküjüket azzal, hogy egy élő vagy egy sült pávára tették kezüket. A lovagi értékek megőrzése miatt tett fogadalmuk mindig újév napján történt.

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás