Mégis a Földbe csapódhat 2068-ban az Apophis kisbolygó?

Megosztás

A NASA csillagászai a héten aggasztó előrejelzést ismertettek: a sötétség és a káosz egyiptomi istenéről elnevezett, 340 méter átmérőjű Apophis aszteroida bolygónkhoz közeledve nem várt lendületet kap és mégis becsapódhat.

Apophis kisbolygó 3
Forrás:  https://images.indianexpress.com/

Az Apophis egy földsúroló kisbolygó, amit 2004. június 19-én fedeztek fel a Kitt Peak Nemzeti Obszervatóriumban, Arizonában. Akkor még nem állt rendelkezésre elegendő adat a pályájáról. Az akkor felröppent híreket, arról, hogy 2029-ben, esetleg 2036-ban bolygónkba csapódhat, azóta a pontosabb adatok birtokában a kutatók teljesen kizártak.

A csillagászok eleinte biztosak voltak abban, hogy az Apophis és a Föld ütközése elkerülhető. A legújabb mérések azonban mást mutattak. Kedvezőtlen irányba módosították a vonatkozó előrejelzéseket a becsapódás esélyéről. A kisbolygó 2068-as földközelsége ugyanis veszélyesebb lehet, mint eddig vélték.

Apophis kisbolygó becsapódás
Forrás: https://4cdn.hu

„Az Apophis évente 170 méterrel távolodik el attól a pályától, amelyet pusztán a gravitáció alapján be kellene járnia, ez pedig elegendő ahhoz, hogy ne lehessen kizárni a 2068-as becsapódását.”- érvelt David Tholen, a kisbolygó 2004-es egyik felfedezője. Azért nem kell kétségbe esni, az esély a jelenlegi számítások alapján is rendkívül csekély marad, mindössze 1:250000-hez.


Megosztás