Kutyák szűrik a koronavírus fertőzötteket

Megosztás

El sem tudjuk képzelni mi emberek, hogyan érzékelheti a világot egy olyan állat, amelynek szaglása tíz-, de akár százezerszerese is lehet a miénknek. Megdöbbentő, de a kutyák agyának szaglásért felelős része méretarányosan számolva negyvenszer nagyobb, mint egy átlagemberé. Míg mi kénytelenek vagyunk elboldogulni kb. hatmillió szagló receptorral, négylábú társainkat közel 300 millió segíti a tájékozódásban.

Kutyák a reptéren
Forrás:https://i.ytimg.com

Mit jelent mindez?

Szemléltetésképpen, ez annyit jelent, hogy egy kutya, két medencényi vízben képes kiszagolni egy kanál cukrot, vagy kétmillió hordónyi almából kiszúrni egyetlen rothadásnak indult gyümölcsöt. Bizonyított tény, hogy a speciálisan képzett kutyák érzékeny orruknak köszönhetően, 100%-os precizitással meg tudják határozni pl. a daganatos betegek állapotát, sőt a terhességet is. Nem csak a komoly betegségeket, de az apró érzelemváltásokkal járó kémiai eltéréseket is probléma nélkül kiszimatolják. Ennek fényében aligha meglepő, hogy egyre több országban vetnek be kísérleti jelleggel kutyákat a koronavírus elleni harcban is. A speciálisan kiképzett kutyák ugyanis gyorsabban és pontosabban szűrik ki a Covid-19 vírust a PCR- teszteknél is.

kutya
Forrás:https://infostart.hu

Jöjjön néhány ország, ahol már sikeresen képeznek ki és alkalmaznak kutyákat a betegség kiszűrésére:

Németországban keresőkutyákat tanítanak be arra, hogy megkülönböztessék a koronavírust a már jól ismert, influenza vírusoktól. A résztvevő kutyákkal összesen 1012 mintát szagoltattak meg, akik végül 94%-os pontossággal ismerték fel a COVID-19-et. Ausztriában a hadsereg célja az, hogy az átképzett kutyák a tünetmentes hordozókat is képeseket legyenek kiszűrni. Ugyanaz a brit kutatások célja is, ha ez sikerül, az jelentős előrelépést jelentene a fertőzés terjedésének megakadályozásában. Az Egyesült Arab Emírségek területén is high-tech megoldások helyett a kiképzett rendőrkutyák szimatára támaszkodnak a koronavírus elleni védekezés során. A kutyák 92%-os pontossággal szagolják ki a vírus jelenlétét, verejtékmintákból.


Megosztás