Mikor jelent meg a karácsonyfa Pest-Budán és milyen ajándékok voltak alatta?

Megosztás

A kérdésben már részben benne is van a válasz. Pest-Buda 1873-ben lett Budapesten, ezelőtt kellett, hogy bekövetkezzen. Egyébként nem sokkal korábban: az 1820-as években jelentek meg az első karácsonyfák Pesten, de még több évtizednek el kellett telnie ahhoz, hogy a polgári családoknál beálljanak a máig ismert karácsonyi szokások.

Hunfalvy
Pest-Buda 1860-ban egy acélmetszeten
Forrás: galeriasavaria.hu

A főváros lelkes jótevőjeként, „Budapest vőlegényeként” ismertté vált Podmaniczky Frigyes emlékei szerint drezdai születésű édesanyja az 1820-as években még „papirosból” készítette el a családi karácsonyfát, mivel a városban ekkor még nem árultak „fenyőgallyakat”. Az első magyarországi karácsonyfa-állító szerepéért a kulturális emlékezetben Podmaniczky mellett több arisztokrata család is verseng.

Az elsőség már a 19. században is eldönthetetlen volt: egyes újságok az óvodaalapító Brunszvik Teréz grófnőt, mások József nádor harmadik feleségét, Mária Dorottya hercegnőt tartották a szokás magyarországi meghonosítójának. Az 1840-es évekre már a városi polgárság köreiben is ismertté vált a karácsonyfa-állítás. Megjelentek a karácsonyi vásárok, különösen híressé vált a pesti Mikulás-vásár, amelyet rendszerint a Városház téren rendeztek meg.

Karácsony 1890
Karácsonyi vásár Budapesten a Városház téren, háttérben a Belvárosi templom (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1890. december 21.)

Az 1860-as évek körül az egyre inkább kiteljesedő fogyasztói kultúra már kiemelt célcsoportként kezelte a gyermekeket. Ekkoriban jelentek meg Pest-Budán tömegesen a gyermekeknek szánt játéktárgyak. Míg a század első felében elsősorban finomságokat (például cukrozott gyümölcsöket) kaptak karácsonykor a legfiatalabb családtagok, a század közepétől egyre elterjedtebbé vált a legkülönfélébb játékok ajándékozása.


Megosztás