Melyik a következő? Ikonikus épület újul meg a budai várban!

Megosztás

A Honvéd Főparancsnokság épületét 1945-ben, Budapest, ezen belül a budai vár ostroma sérült meg rendkívüli módon, építése után kevesebb, mint 50 évvel. 70 éve visszabontották a 3 szintes épület felső két szintjét, így egészen máig torzóként áll a budai vár két része között. A mindent beborító lövésnyomok 2012-14 között, egy részleges felújítás során tűntek el.

Régen és a jövőben
Az épület 1896-ban és a valószínűsíthető közeli jövőben Forrás: Archív fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény, Látványterv: Várkapitányság Nzrt.

A budavári Dísz tér déli részén 1895-1897 között épült fel a Honvéd Főparancsnokság neoreneszánsz épülete. Ezt a Budai Vigadó és a budavári evangélikus templom építésze, Kallina Mór tervezte. A a hatalmas kupolával, az azt övező trófeumokkal, valamint a háború és béke allegorikus szobraival díszített háromemeletes palota egy épülettömböt alkotott a mögötte álló (Szent György térre néző) 15 évvel korábban készült, szintén Kallina tervezte Honvédelmi Minisztériummal. Ennek a nagyobb épületnek ma nyoma sincs.

A Főparancsnokság helyszínválasztása sem volt véletlen: a közelben ugyanis Buda török alóli felszabadítása óta hadászattal kapcsolatos épületek álltak. A Fehérvári rondella, a Főőrséget szolgáló Teleki-palota és a Dísz tér déli részén álló barokk, szintén főőrségi épület, valamint a Budavári Királyi Palota mai Szent György tér felőli épületének A-szárnya helyén álló Zeughaus mind katonai rendeltetésűek voltak.

1948
Az épület 1948-ban, a háború befejezése után 3 évvel. (Fotó: Magyar Rendőr/Fortepan/Képszám: 16439)

Mint tudjuk a kommunizmus ideológiájában a nemesi, főúri, királyi elmlékek, mint a budai vár egésze inkább ellenséges képeket idéztek meg. Sőt, a honvéd főparancsnokság, mint a Vörös Hadsereg ellen küzdő katonák egy fontos, szimbolikus épületének helyreállítása szintén nem volt prioritás, hogy finoman fogalmazzunk.

Ahogy a képen látjuk, a helyreállítás lehetséges lett volna, de a hatóságok a bontás mellett döntöttek.


Megosztás