Hogyan hódította meg a Budapest100 a fővárost és Európát?

Megosztás

Hogyan szervezzünk ingyenes budapesti programsorozatot, amely tízezreket megmozgat, és csak önkéntes munkára támaszkodik? 10 éve a Budapest100 csapatának sikerült. Méghozzá olyan jól, hogy ezalatt az idő alatt közel 500 házat nyitottak meg, 1361 épület történetét kutatták ki, programjaikra kb. 150 ezer ember látogatott el. A The Guardian Európa 10 legeredetibb kulturális fesztiválja közé válogatta, módszertanukat pedig már Európa-szerte átvették.

Budapest 100 LOGO
Forrás: hir.ma

Az első Budapest100-hétvégét 2011. április 9-10.-én rendezték meg, akkor még 3-4 fő szervezésével és a jelenleginél jóval kisebb léptékben. A program lényege, hogy ezen a napon olyan lakóépületek és középületek is megnyitják a kapuikat, amelyek egyébként nagyrészt el vannak zárva a forgalomtól. A látogatókat önkéntesek fogadják, a lakók mesélnek és körbevezetnek – az egész egyszerűen működik, mégis nagyon sok szervezést és kutatást igényel.

Hasonló mozgalmak, mint például a Londonból indult, leginkább építészet-fókuszú Open Houses Network ekkoriban működtek már egy ideje, a Budapest100 koncepciója mégis más volt, mint a külföldi testvéreké. Nem is kicsit: a magyar verzió civil alapon szerveződött, és a történetmesélésre, a lakókra, valamint a közösségekre helyezték a hangsúlyt.

 

bejárás
Forrás: Mohai Balázs

A fesztivál ötlete 2010-ben pattant ki Tamási Miklós fejéből, aki az OSA Archívumnak helyet adó Goldberger-házban dolgozott akkoriban (ma már főállásban egy másik projektjére, a Fortepanra koncentrál). Az Arany János utcai épület ekkoriban ünnepelte a századik születésnapját, Tamási pedig megkereste a Kortárs Építészeti Központot (KÉK), hogy találjanak ki valamit. Ebből a valamiből lett aztán az egész városra kiterjedő programsorozat, ami máig a KÉK egyik fontos projektje.

A fesztivál sikerének egyik titka, hogy a hétvégi programot gyakorlatilag teljesen az önkéntességre alapozva tudják létrehozni és fenntartani. A szűk csapat 15 fő, közülük ketten kapnak jelképes fizetést. Az egész programot kezdetben 3-4 millió forintból tudták megvalósítani, a fesztivál növekedéséből a költségvetés is nőtt, így ez az összeg ma 10–15 millió forint. A szükséges összeget pályázati forrásból, szponzorációból és önkormányzati támogatásából teremtik elő, ebből finanszírozzák a plakátokat, molinókat, a tárhelyet és minden egyebet, amire szükségük lehet. (Az elmúlt években legalábbis ez volt a felállás, az idei évre egyelőre csak ígéretük van a Fővárosi Önkormányzattól.)


Megosztás