5 állatfaj, amelyeket kémkedésre használtak

Megosztás

A cápa
Forrás: funnelwide.com

Még idén áprilisban röppen fel egy olyan hír, amely szerint a norvég partoknál egy beluga nem hagyott békét norvég halászoknak. És amikor a norvég tengerbiológusok vizsgálódni kezdtek, arra jutottak, hogy a beluga igazából egy orosz harcászati célokra kiképzett fegyver volt. Ezt abból gondolták, hogy a belugára egy GoPro kamera is fel volt szerelve egyéb eszközök mellett. És elképzelhető is, hogy ez a történet igaz, de nem ez lenne az első ilyen. A következőben öt olyan állatot fogunk bemutatni, amelyeket a múltban már megvádoltak kémkedéssel.

1) Egy cápa: még 2006-ban a BBC számolt be amerikai kutatók azon tervéről, hogy cápákat képeznek ki vízalatti járművek észlelésére. Ezt úgy akarták elérni, hogy mikrochipet ültetnek a fejükbe. A program a BBC szerint a Pentagon finanszírozásából valósult volna meg és a célja az lett volna, hogy távolról irányítható legyen a cápa és így képes legyen műveleteket végrehajtani. Az nem derült ki végül, hogy eredménnyel jártak-e.

A galamb
Forrás: funnelwide.com

2) A galamboknak komoly történetük van a harcászatban sok száz éve már. Az I. világháborúban levelek kézbesítésére használták őket, de ennél tovább is mentek velük kapcsolatban. Egy kutatás feltárta, hogy korábban már megpróbáltak olyan berendezéseket a galambokra szerelni, amelyek segítségével rakétákat lehetett volna elterelni. Ez nem járt sikerrel. Viszont nagy siker volt az a program, amelyben a hatvanas-hetvenes években képeztek ki galambokat arra, hogy ha ellenséges csapatok közeledését látják, akkor dobjanak el egy jelzőberendezést.

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás