Ez történne a testünkkel, ha nem lenne körmünk

Megosztás

Vannak, akik szeretik egymást karmolni. Olyanok is vannak, akik megszokásból az orrukat piszkálják. Többek között ezeket a tevékenységeket is azért vagyunk képesek megtenni, mert vannak körmeink. Érdemes azonban elgondolkodni, hogy mi történne, ha egyáltalán nem rendelkeznénk velük. Meglepő mi történne a testünkkel, körmeink hiányában. Íme néhány érdekes példa:

Finommotorikus képességeink nagyobb kihívást jelentenének

A körmeink segítségével karmolhatunk, karcolhatunk, mászhatunk és még lyukakat is áshatunk. A körmeink azonban fontosak a finommotorikus képességeink terén is. Elgondolkozott már azon, hogyan lehet szétválasztani a könyv oldalait, vagy felvenni egy kis tárgyat a padlóról, például egy tűt? Ez azért van, mert az embereknek van körme. A nagyobb, vagy hosszabb tárgyakat természetesen a kezünkkel is megfoghatjuk, de körmeink is fontos szerepet játszanak. A kemény héj alatt idegek bonyolult hálózata rejtőzik.

A köröm hiánya, talán megfosztana a társadalmi kötődéstől.

A nagyobb társadalmi kötődés oka, hogy egyre kisebbek lettek a körmeink, így könnyebben tudjuk ápolni magunkat, és egymást. Körmeink ápolása, színezése, formára igazítása egy önkifejezési forma, és érdekesség, hogy egy kutatás szerint a köröm az első dolog amire ránéznek egy állásinterjún.

Valószínűleg több problémánk akadna az egészségünkkel

Az egyik fő oka annak, hogy mindannyiunknak vannak körmei, hogy távol tartsuk testünktől a vírusokat és a baktériumokat. Tehát ha az embereknek nem lennének körmeik, mindannyian gyakrabban betegednénk meg. Másrészt azonban ez azt is jelentené, hogy kevesebb szennyeződés kerülnet a körmünk alá, amely szintén a fertőzés egy fő okozója.

Egy nagyon fontos jelzőszervtől lennénk megfosztva

Meglepő, de körmeiknek van egy másik fontos szerepe is. Ez a szerv képes figyelmeztetni minket bizonyos egészségügyi állapotokról. Nélkülük mindannyiunk számára nehezebb lenne kimutatni, hogy bizonyos betegségben szenvedünk-e. Például a hámló köröm jelezheti, hogy vashiányos a szervezetünk. Ha pedig körmeinken vízszintes fehér bordák jelennek meg, az azt jelenti, hogy cinkre van szükségünk.

Érzékenyebbek lennénk a sérülésekre

Lábujjaink teteje szörnyen védtelen a sérülésekkel szemben, mint ahogy azt a kemény úton is megtanulhattuk, amikor az éjjel egy pohár vízért siettünk, majd visszafelé beütöttük a legkisebb lábujjunkat a szekrény oldalába. A lábujjakon lévő védőkörmök segítenek, hogy az ilyen eset következtében kevésbe sérüljünk meg.


Megosztás