Ez a kis város a parfüm egyik hazája

Megosztás

A parfüm története az ókorig nyúlik vissza. Az ókori Egyiptomnak jelentős illatszerkivitele volt. Illatos olajokat, kenőcsöket, permetezőfolyadékokat elterjedten használtak már akkor Görögországban és Rómában is. A középkorban főleg Arábia volt az illatszerek hazája. Keleten mindig szerették az intenzív, fűszeres illatszereket. Az európai parfümgyártás történetének kezdetei Velencéhez kötődnek. Velence évszázadokon keresztül volt a távol-keleti kereskedelem központja – ide érkeztek a legritkább illatanyagok, Kínától Indián át egészen a Perzsa Birodalomig. A modern parfümgyártás hagyománya a 16. századra nyúlik vissza és a franciaországi Grasse városához köthető.

damaszkuszi rózsa
Forrás: thenationalnews.com

Bár most már a világ minden táján gyártanak különleges illatokat, azért vannak különböző helyszínek, amelyeket a jelenlegi parfümgyártás központjainak is tekinthetünk. Ilyen például az indiai kisváros, Kannauj is. Bár Indiában több helyen termesztenek damaszkuszi rózsát, a Kannaujt körülvevő gangeszi hordaléktalaj kedvez a leginkább a növénynek. Ebben a kisvárosban már legalább 400 éve foglalkoznak rózsaolajnak nevezett illatkészítéssel. Közel két évszázaddal korábban gyártottak parfümöket, mint ahogy az köztudtaba került volna Franciaországban. És még mindig a világ egyik legősibb desztillációs módszerét használják erre. Az illatmániás kultúra hívei nagyon sok mindenre használják az említett rózsaolajat. A csuklójukra kenik, az élelmiszerekhez adagolják, vagy az otthonukat illatosítják vele.

damaszkuszi rózsa
Forrás: nationalgeographic.co.uk

Bár a rózsaolajak a 20. században kimentek a divatból, az indiaiak azóta is töretlenül foglalkoznak ezzel, a hagyományokat betartva. A közelmúltban pedig az új generáció elkezdett felfigyelni az érzéki illatra, úgy a helyiek, mint a külföldiek terén.

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás