Ez a gyönyörű olasz kisváros 2000 eurót fizet, ha odaköltözöl

Megosztás

Az Olaszország déli részén fekvő Candela nevű kisváros polgármestere egy igazán szokatlan megoldással állt elő, hogy a fogyatkozó népességet fellendítse. 2000 eurót fizet azoknak a leendő lakóknak, akik hajlandóak odaköltözni.

Nicola Gatta polgármester szeretné ha ez a ragyogó középkori község, ismét régi pompájában tündökölne. Az 1990-es években több mint 8000 ember élt ott, mára mindössze 2700 lakosa van. A polgármester szenvedéllyel mesélt a kisváros múltjáról:

“Az 1960-as évekig az utazók Kis Nápolynak hívták Candelát, mert az utcák tele voltak turistákkal, kereskedőkkel és hangos árusokkal.”

Manapság azonban a zsongást felváltotta a nyugalom, és a csöndesség. Az egyes utcasarkon álló templomok csak azért telnek meg, hogy megünnepeljék az itt előforduló kevés születést, vagy az idős lakosok sok temetését. A kanyargós, festői sikátorok, barokk épületek és boltíves átjárók labirintusát egyre kevesebb ember látogatja, és fenn áll a veszélye, hogy a térség teljesen kihal. A legtöbb fiatal elmenekült a térségből, szebb jövőt keresve, hátrahagyva idősebb rokonaikat.


Megosztás