Bombay Beach, avagy hogyan vált egy tengerparti paradicsom lepusztult szellemvárossá

Megosztás

Bombay Beach az Egyesült Államokban, a kalifornai Salton tenger partján terül el. A Salton tenger neve megtévesztő lehet, hiszen igazából nem is egy tengerről, hanem egy hatalmas tóról van szó, a kaliforniai sivatag közepén. Bombay Beach Az 1950-es és 1960-as években egy igen népszerű üdülőváros volt. Valódi oázis a sivatagban, gyönyörű tengerparttal. Az emberek horgásztak, csónakáztak, és még jachtot is bérelhettek. A közelben szállodák is üzemeltek. Sajnos azonban az 1970-es évektől egészen az 1990-es évekig hanyatlás következett be a turizmusban környezeti problémák miatt. A tavat beszennyezték a szomszédos farmok vízbe vezetett hulladékai. A víz tehát toxikussá vált, ami miatt az édesvízi halak, illetve később a madarak egy része is elpusztult.

A népszerű üdölőhely teljesen megváltozott. A vízparton döglött halak hevertek, és ha a szag, és a szennyezettség nem lett volna elég probléma, a későbbiekben a vízszint megemelkedett, és elöntötte térséget.

A lakosság egy része úgy döntött, hogy tovább áll, hátrahagyva az üzleteiket és az otthonaikat. Mára a térség szinte teljesen elhagyatott, mindössze 250 fő lakik itt, és csak azok látogatják, akik kalandot keresnek.


Megosztás