Betiltott karácsony Angliában!?

Megosztás

Idén a karácsonyi találkozások rengeteg helyen tiltva vagy korlátozva vannak. Ez a cikk azonban egy történelmi eseményhez nyúl vissza, az 1600-as évekre. Az angol polgárháború során az ideiglenesen hatalomra jutó puritánok betiltották a karácsony ünneplését. Emiatt halálos áldozatokkal járó lázadások is kitörtek…

Betiltott karácsony
Forrás: 123rf.com

Angolszász területen hagyományosan nem szenteste, hanem december 25. jelenti a karácsony csúcspontját, ekkor ünneplik Krisztus születését. Ilyenkor vannak a nagy családi találkozások, a karácsonyi lakomák és minden, ami a közös ünnepléshez tartozik. Néhány száz évvel ezelőtt a a mulatságok egészen január 5-ig tartottak (Vízkereszt előtti nap). Ilyenkor a templomokban különleges istentiszteleteket tartottak, az emberek jó nagy zenés-táncos bulikat és lakomákat tartottak és népi versenyeket családtagokkal, barátokkal. A színtársulatok komédiáinak ez csúcsidőszak volt, és tömve voltak a kocsmák és vendéglők is.

karácsonyfa
Forrás: medium.com

A komoly mulatozásnak azonban körülbelül 15 évre vége szakadt, mert a monarchiát átmenetileg megdöntő puritánoknak egészen másféle elképzeléseik voltak a keresztény ünnepekről. Egyrészt szerintük az egész pápista hagyományokon nyugodott, így ezzel le kellett számolni. Másrészt úgy látták, a Biblia sem utal sehol arra, hogy ilyen féktelenül, az érzékeket kiszolgálva kellene ünnepelni, megfeledkezve a lényegről, Krisztus születéséről.


Megosztás