A pár, aki újratelepített egy egész erdőt. Még az állatok is visszatértek!

Megosztás

Nagyjából harminc évvel ezelőtt, amikor a brazil fotós, Sebastião Ribeiro Salgado hazatért Kelet-Afrikából, ahol a ruandai népirtás szörnyűségeit dokumentálta, annyira kikészült az ott látottaktól, hogy családja farmjára húzódott vissza Minas Gerais régiójába. A régióba, amire mindig úgy emlékezett fiatal korából, hogy hatalmas őserdők és bozótosok tarkítják. Sajnálatos módon hazatérésekor jött rá, hogy a régió komoly átalakuláson ment át korábban és akkorra már csak nagyjából 0.5%-át borították erdők és a teljes vadvilág tovatűnt. “A föld olyan beteg volt, mint én.” – mesélte Salgado egy brit újságnak.

Az átalakulás folyamata
Forrás: mymodernmet.com

Aztán a feleségének, Léliának támadt egy ötlete, hogy telepítsenek újra egy erdőt, de elsőre ez nem tűnt könnyen kivitelezhető ötletnek. Aztán a pár létrehozta az Instituo Terra névre hallgató alapítványt, amelyet a River Doce-völgy fejlesztésére alapítottak meg 1998-ban. Az azt követő években a házaspár és a szervezet lassan, de biztosan újratelepítette az 1754 hektáros erdőt, egy egyszerű mezőből trópusi paradicsomot létrehozva.

A házaspár, aki telepített egy erdőt
Forrás: mymodernmet.com

A most már Privát Természetvédelmi Területnek számító erdőségben több száz növény- és állatfaj éli életét békésen, ha jók az adatok, akkor 293 különféle fafaj, 172 madárfaj, 33 emlősfaj és 15 hüllő települt be a gyönyörű erdőségbe és ennek hatalmas hatása van az ökoszisztémára a környéken.

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás