Aranymedállal tüntették ki a hős bombakereső óriáspatkányt

Megosztás

Kambodzsában a feltételezések szerint mintegy hatmillió akna rejtőzhet a földben. Az aknamentesítéssel foglalkozó The HALO Trust szerint 1979 óta több mint 64 ezer halálos áldozatot követeltek az aknák és mintegy 25 ezer ember veszítette el végtagjait miattuk. Több ízben vetettek már be állatokat aknakeresésre, harminc állat kapott hasonló kitüntetést már, de Magawa az első kitüntettet patkány.

Magawa a patkány
Forrás: https://www.erdekesvilag.hu

Magawa, a gambiai óriáspatkány eddigi bevetései során 39 aknát és 28 fel nem robbant lőszert szagolt ki. A 7 éves óriáspatkány már nyugdíjas korhoz közeledik, de addig is naponta fél órát dolgozik. Őt is, mint sok másik patkánytársát a tanzániai székhelyű, belga Apopo szervezett képezte ki. Magawa 1 év kiképzés után kaphatta meg tanúsítványát és állhatott szolgálatba. A szervezet a 90-es évek óta képzi ki a Hero RAT (hős patkányok) néven ismert állatokat arra, hogy kiszagolják az aknákat és észleljék a tuberkolózis jelenlétét.

patkány
Forrás: https://www.erdekesvilag.hu

“Valódi megtiszteltetés számunkra az aranyérem. De ugyanúgy nagy dolog a kambodzsai emberek számára, és minden ember számára világszerte, akik szenvednek az aknák miatt”- mondta Christophe Cox, az Apopo vezetője. Az elismerést a PDSA ( People’s Dispensary  for Sick Animals- Beteg állatokrl gondoskodó emberek szervezete) jótékonysági szervezete ítélte oda Magawának. Életmentő szolgálata iránti odaadásért,  amelyet Kambodzsában a halálos aknák feltárása során tanusított.


Megosztás