A téli sportok kötelező alapfelszerelésie

Megosztás

Ahogy beköszönt a hideg időjárás hajlamosak vagyunk bekuckózni, bekapcsolni a tévét és kizárnia külvilágot. Egészen addig, amíg újra el nem kezd felmelegedni. Lehet ez egy kicsit túlzás, de azért az biztos, hogy a legtöbb ember a telet kevésbé szereti mint a nyarat. Általában a hibernáláshoz hasonló az a viselkedésforma, amit a hideg hónapok alatt alkalmazni szoktunk.

Megfeledkezünk arról, hogy télen is szükségünk van friss levegőre. Arról, hogy szükségünk van fizikai gyakorlatok elvégzésére. Télen is nyugodtan törekedhetünk arra, hogy fittek és egészségesek legyünk. Ezeknek az ötvözete a legjobban a téli sportok űzésével érhető el.

Sízés, snowboardozás, jégkorcsolyázás, jéghoki, szánkózás? Mindegyik képes minket a komfortzónánkból kibillenteni, ha mással nem is, azzal biztos, hogy kikényszerít a mínusz fokokba. És van annál jobb, mint egy végigsportolt nap végén egy jó forralt borral vagy teával kémlelhetjük az ablakból az óriási hópelyheket? Nem valószínű.

síző
Forrás: stoneclinic.com/

Viszont a legtöbb embert az riasztja vissza ettől, hogy nincs hozzá megfelelő felszerelése. Vagy nem tudja, hogy milyen a megfelelő felszerelés. Magát az eszközt, amivel a sportot űződ (például sílécek, jégkorcsolya) könnyen kölcsönözhetsz is. Viszont az öltözködéshez szükséges alap ruhadarabokra és kiegészítőkre itt egy jó kis útmutató, ami még a legkezdőbbeknek is hasznos lehet.

  1. Vízálló és szélálló kabát és nadrág

Ha hóhullás közben használjuk mindenképp hasznos ha nagyon jól bírja a nedvességet. Sízés, snowboardozás közben előfordulhat, hogy a hóba huppanunk, ezért ott is védnie kell a nedvesség ellen. Nagyon sok olyan kabátot és nadrágot lehet már találni ami a hónalj tájékán és a combok belső részén cipzáros szellőzővel rendelkezik. Ha nagyon kimelegednél, akkor ne vedd le a kabátod, hanem csak cipzározd le a szellőzőt.

  1. Alapréteg, zokni

Ez az a réteg, ami a bőröddel érintkezik. Fontos hogy a bőrödhöz tapadó és amennyire csak lehet légáteresztő legyen. Ilyenkor kerülni kell a nagyon műszálas anyagokat, mert attól hajlamosabbak vagyunk izzadni is, valamint ez az az anyag, ami magába szívja a nedvességet. Ez nagyon kényelmetlen érzetet okozhat. A zokninál is érdemes minőségibb darabot választani, ami legalább lábszárközépig ér, hogy mozgás közben ne csúszkáljon könnyen le.

jégkorcsolya
Forrás: travelwisconsin.com
  1. Kesztyű, nyakmelegítő, sapka

Olyan kesztyűt válassz, ami vízálló. Ha már profi szinten űződ a sportokt, akkor nem árthat olyan sem, amiben csuklóvédő van. Ez bármilyen kézfejsérüléstől megvédhet. Sál helyett pedig csősálat, nyakmelegítőt használj. Sokkal kényelmesebb és praktikusabb mint a lógó sál többszörös körbetekerése. Ha pedig nem sisakot használsz, mert az adott sport nem követeli meg, akkor mindenképp hordj meleg sapkát.

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás