A Mount Everest közel egy méterrel lett magasabb

Megosztás

A Mount Everest, vagy más néven Csomolungma, a Himalája hegység legmagasabb csúcsa. Kína és Nepál határvonalán helyezkedik el és korábbi mérések alapján 8848 méter magas a tengerszinttől mérve.

A világ legmagasabb csúcsának megmászása sok embernek életcélja, és mostmár még egy kicsit nagyobb kihívásnak számít. Nepáli és kínai mérések alapján is kijelentették, hogy majdnem egy méterrel magasabb lett a világ legmagasabb csúcsa. Azaz pontosabban 0,86 méterrel magasabbat mértek a szakemberek.

mount everest
Forrás: cntraveler.com

Mostanig a hivatalos kínai mérések 8844,3 métert mutattak. A nepáliak pedig 8848 métert. Azaz majdnem 4 méter volt eddig a különbség a két mérés között. A nepáliak szerint a csúcson levő havat is figyelembe kell venni, míg a kínaiak úgy tartották hogy csak a szikláig kell mérni. Mivel a hegycsúcs a két ország közötti határelválasztó, ezért mindkét ország rendszeres kutatásokat folytat a területen. Most úgy tűnik egységes mérési eredmények születtek mindkét területen.

mount everest
Forrás: smithsonianmag.com

A hegycsúcs magasságának meghatározása, megmérése korántsem egy egyszerű feladat. Mindkét ország más-más módszereket használ a feltérképezéshez és a szakemberek évekig tartó képzéseken veszek részt, hogy a lehető legpontosabban tudják elvégezni munkájukat.

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás