A chili jótékony hatásai

Megosztás

A chili nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkezik. Rendkívül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminban, és háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint ami a narancsban található. Ízanyagát és egyben hatóanyagát is a kapszaicin nevű anyag biztosítja, amit a paprika ereiben található mirigyek termelnek. De miért nevezik szinte „csodaszernek” ezt a csípős fűszert?

chili paprika 4
Forrás: https://www.lavanguardia.com

Fogyasztószer

A chili mérsékli az étvágyat és serkenti az emésztést és a vérkeringést, ezáltal a szervezet többet éget el a zsírraktáraiból. Több kutatás alapján igazolt tény, hogy olyan fehérjék keletkezését váltja ki, melyek megakadályozzák a zsír lerakódását. Hatására az éretlen zsírsejtek képtelenek megtelni zsírral, mellyel megakadályozza azok növekedését.

chili paprika 2
https://www.fortesano.it

Gyulladásgátló

A kapszaicin erősíti a szívet és az immunrendszert, ráadásul több veszélyes betegség ellen is fokozott védelmet nyújt. Gyulladásgátló hatása van, csökkenti a cukorbetegség és az egyes daganatos elváltozások kialakulásának esélyét is. A kapszaicin mellékhatások nélkül képes elpusztítani a már kialakult rákos sejteket is, a mellettük lévő egészségeseket azonban nem károsítja. Különösen hatásos tüdő-, gyomor- és a rendkívül nehezen gyógyítható hasnyálmirigyrák esetében. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a sok chilit fogyasztó országokban, mint Mexikó vagy India, nagyon alacsony a daganatos megbetegedések száma.


Megosztás