9 meglepő tény a Föld legmagasabb épületeiről

Megosztás

Az ArchDaily nemrég összeállította a világ 25 legmagasabb épületének listáját, az adatokat böngészve pedig rengeteg érdekességre lehet bukkanni. Ezekből válogattuk ki a 8 legérdekesebbet.

Taipei 101
Taipei 101
Forrás: lonelyplanet.com

1, 2004-ben még a Taipei 101 volt a világ két legmagasabb épülete. Az 508 méter magas torony ma már csak a lista tizedik helyére fér oda.

2, Ha létezik a felhőkarcoló-tervezésnek specialistája, a Skidmore, Owings & Merrill LLP biztosan az. Az amerikai iroda igazi nagyágyú, az első 25 épület közül összesen 5 fűződik a nevükhöz. A röviden SOM-nak is nevezett irodát 1936-ban alapították Chicagóban. A lista szereplői közül az 1974-ben átadott chicagói Willis Tower volt az első munkájuk, de az ő nevükhöz fűződik a Burdzs Kalifa megtervezése is.

3, A műfaj másik specialistája a Kohn Pedersen Fox Associates, röviden KPF. A New York-i székhelyű iroda még a SOM-nál is több épületet, összesen hetet tervezett a listáról.

4, A toronyépítésre Ázsiában kattantak rá a leginkább, az első 25-ből mindössze 4 karcolja más kontinens felhőit. Ezen belül is Kína ragaszkodik a legjobban a tornyokhoz, összesen 14 található náluk. Ezután 3-3 épülettel jön az Egyesült Államok és Malajzia, Dél-Koreában, Oroszországban, Vietnamban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben pedig egyaránt egy-egy ilyen épületet számolhatunk.

Petronas-ikertorony
Petronas-ikertorony
Forrás: Wikipedia

5, 1998-ban a Petronas Twin Towers volt a világ két legmagasabb épülete. A Kuala Lumpurban álló, 451,9 méter magas ikertornyoknál azóta 15 magasabb épült.
Még ma is felfér viszont a listára a chicagói Willis Tower a maga 442,1 méterével. Az 1974-ben épült monstrum jelenleg a lista 21. helyén áll.


Megosztás