6 étel, amit soha ne melegíts mikróban, ételmérgezést is okozhatnak!

Megosztás

Kevesen tudják, hogy több olyan étel is van, amelyet egyszerűen nem szabadna mikrohullámú sütőben melegíteni. Kétségtelen, hogy a mai rohanó világban, a mikró nagyon megkönnyíti életünket, hiszen pár perc alatt meleg étel kerül asztalunkra. Van azonban néhány étel, amit jobb frissen elfogyasztani és nem, csak azért mert mikróban felmelegítve íztelenné válik. Hasznos tápanyagukat veszíthetnek, sőt még mérgezővé is válhatnak. mikró1

Forrás:https://cdn.tgdd.vn

Az újramelegítésnek komoly egészségügyi kockázata van, ha az ételt előtte nem megfelelően hűtöttük és tároltuk. A helytelenül tárolt ételeken ugyanis nem segít a mikrós hőkezelés, így pedig emésztési zavarokat, sőt mérgezéses tüneteket is okozhatnak. Bemutatjuk melyek, azok az ételek, amelyeket semmiképp ne melegítsen újra mikróban, ha nem akarja a saját és szerettei egészségét veszélyeztetni.

Cékla

Nagyon gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, antioxidánsokat és szerves savakat tartalmaz. A legjobb, ha friss céklát fogyasztunk. Bár még a hőkezelés során is megmarad hasznos tápanyagainak nagy része, újramelegítése során veszélyes kémiai reakció indul be. A cékla természetes nitrátokat tartalmaz, amelyek nagyon hasznosak a szervezet számára. Újramelegítés során azonban a nitrátok nitrozaminokká alakulnak át – amelyek rendkívül agresszív rákkeltő anyagok. Mérgezéshez vezethetnek, és rákos sejtek kialakulását idézhetik elő.

Spenót

Ez a leveles zöldség, antioxidánsokat, B, C és D vitamint, valamint számos hasznos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. De kevesen tudják, hogy úgy, mint a zeller a spenót is tele van nitrátokkal, ezért ne melegítsük mikrohullámú sütőben. Legjobb, ha a spenót leveleket frissen vagy blansírozva fogyasszuk. A spenótos készételt egyszer hőkezelőjük, ha kihűlt ne  melegítsük fel újra.

mikró2
Forrás: https://www.bien.hu

Rizs

Ez a gabona B-vitaminokat, kalciumot és foszfort tartalmaz. Ez egy csodálatos köret, de csak frissen elkészítve. A tény az, hogy szobahőmérsékleten a rizsbaktériumok nagyon gyorsan szaporodnak, ami korántsem jó a szervezet számára. A mikrós melegítés sem öli meg őket.  A legnagyobb problémát az ételmérgezést okozó Bacillus cereus okozza. Ajánlatos azonnal lehűteni az el nem fogyasztott rizst.

Burgonya

Gazdag kálium-, folsav- és jótékony hatással van a szívre és az anyagcserére. A burgonyában található keményítő ismételt hőkezeléssel megsemmisül, és a burgonya elveszíti minden hasznos tulajdonságát. Ezenkívül a főtt rizshez hasonlóan kiváló táptalaja a baktériumoknak, ha nem kerül rögtön hűtőbe. A nyers krumplit, viszonyt sosem szabad hűtőben tárolni.


Megosztás