5 város, amely 2030-ra víz alá kerülhet

Megosztás

A globális felmelegedést nehéz megfelelően elképzelni. Ha nem fenyeget közvetlenül a tengerszint emelkedése, vízhiány vagy erdőtüzek pusztítása, honnan tudhatjuk, hogy ez valóban megtörténik?

A Climate Central egy weboldal, ami olyan térképeket készít, amelyek megmutatják, hogy a világ mely részei kerülhetnek víz alá az emelkedő tengerszint miatt.

Tehát miközben a bolygónk folyamatosan melegszik, és a szennyezés továbbra sem csökken, előfordulhat, hogy bizonyos városok 2030-ra víz alá kerülhetnek. A Climate Central legújabb térképeit az IPCC 2021-es jelentésén alapulnak – vagyis a legmegbízhatóbb klímaváltozási adatokon. Természetesen rengeteg változó játszik szerepet, de itt azt vezették le, hogy mi történhet, ha a környezetszennyezés a jelenlegi módon folytatódik.

Sok minden változhat 2030-ig. A veszélyeztetett területek szakemberei építhetnek árvízvédelemre alkalmas szerkezeteket, átalakíthatják a városaikat, vagy ideális esetben, ha a COP26 tárgyalások a tervek szerint haladnak – drámai lépéseket tehetünk a globális felmelegedés megállítása érdekében. De ha ezek egyike sem történik meg, itt vannak a lehetséges következmények: öt város, amely egy évtizeden belül teljesen (vagy nagy részben) a víz alatt találhatja magát.

1. Amszterdam – Hollandia

Amszterdam, valamint Rotterdam és Hága városai alacsony síkon helyezkednek el és közel vannak az Északi-tengerhez, ahol a vízszint megemelkedhet. A hollandok azonban híresek árvízvédekezésükről, és figyelnek a tengerszintet érintő előrejelzésekre. Az ország gátakat, töltéseket és zsilipeket hozott részre, hogy megóvják lakosaikat.

2. New Orleans, USA

Vessünk egy pillantást azokra a vastag szürke határokra a fenti térképen New Orleans központja körül. Ez a város töltésrendszere, amely megvédi a területet a Maurepas-tótól északon, valamint a Salvadori és a Kis-tótól délen. E védelem nélkül New Orleanst súlyosan fenyegetné az emelkedő tengerszint, de a károk még velük együtt is katasztrofálisnak tűnnek. A Biloxi és a Jean Lafitte vadrezervátum különösen sérülékenynek tűnik – a térképen mindkettő szinte teljesen elmerült.

3. Velence, Olaszország

A közeljövőben Velence kettős fenyegetéssel néz szembe: a tengerszint emelkedik, és maga a város is süllyed – évente két milliméterrel. A velencei fővárost már sújtotta áradat, és az éghajlatváltozás miatt valószínűleg megnő az árapály gyakorisága. New Orleanshoz hasonlóan Velencében is van árvízvédelmi rendszer, de a válság súlyosbodásával ezeket nehezebb (és drágább) fenntartani.


Megosztás