5 látványos égi jelenség 2021 első fél évében

Megosztás

Az idén sok váratlan esemény és sok korlátozás keresztezte életünket. De ettől függetlenül a 2020-as csillagos égbolt vigaszt nyújthatott számunkra, és a figyelemfelkeltő égi események felvonulásával ragadott el minket.

Az elmúlt év csillagászati naptára tele volt emlékezetes látnivalókkal: a NEOWISE fényes üstökös meglepetésszerű megjelenése, az évtized legjobb Mars-rálátása, a halloweeni kék-hold, valamint a Jupiter és a Szaturnusz nagyon várt történelmi találkozása.

tejút
Forrás: pixabay.com

2021-re is rengeteg csillagászati jelenség van kilátásban. Itt egy lista az eddigi kilátásban levő égi eseményekről egészen az év közepéig. Ezeket érdemes naptárunkban bejelölni, majd mikor itt az ideje, megcsodálni.

  1. Február 11: Vénusz és Jupiter bolygók együttállása

Aki korán kel aranyat lel. Ez a jelenség lesz a jutalma azoknak, akik aznap korán kelnek. A két legfényesebb bolygónk, a Vénusz és a Jupiter közeli találkozása lesz látható. Mindkét bolygó ragyogó pontként jelenik majd meg és ez szabad szemmel lesz látható. Egy egyszerű teleszkóppal még közelebbről szemügyre is vehetjük őket. További bónuszként a Szaturnusz is a két fényes bolygó jobb felső sarkába sodródik.

vörös hold
Forrás: firstpost.com
  1. Március 9-10: Négyszögű alakulás

A Merkúr, a Jupiter és a Szaturnusz majdnem tökéletes összhangban lesz, míg a közeli félhold keretezi a bolygók trióját. Minden bolygó ragyogó pontként jelenik meg, a Merkúr lesz a leghalványabb, a Jupiter pedig a legfényesebb – mindez szabad szemmel jól látható lesz.

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás