Аz észak-macedón kormányfő legalizálná a marihuánát a turizmus érdekében

Megosztás

Érdekes és sokak számára sokkoló intézkedéseket helyezett kilátásba Észak-Macedónia miniszterelnöke, Zoran Zaev. Az alig 2 millió főt számláló nyugat-balkáni országban, az új gazdaságélénkítő csomag részeként a kormányfő legalizálná a marihuánát.

Zaev
Forrás:https://english.republika.mk

Javaslata szerint, ha legalizálnák a marihuána fogyasztását holland mintára, az sokat lendítene az ország idegenforgalmán és vendéglátóiparán. Mint szinte minden országban, ez a két ágazat sérült a leginkább a koronavírus járvány miatt Észak-Macedóniában is, és ez egy jó ötlet lehet arra, hogy gyorsabban kilábaljanak, a válságból- véli Zaev. A javaslat jelenleg közvitán van, és amennyiben az a közvélemény részéről pozitív fogadtatásban részesül, akkor megkezdik az erre vonatkozó jogszabály kidolgozását.

Észak-Macedonia
Forrás:https://szabadmagyarszo.com

Az elképzelés szerint a fogyasztást hasonló módon ellenőriznék, mint Amszterdamban. A főváros, Szkopje mellett, olyan a turisták által felkapott helyszíneken is lehetne legálisan vásárolni a jelenleg tiltott szerből, mint a Balatont idéző gyönyörű tóval rendelkező Ohrid városában. Az elképzelés szerint a meglévő és a jövőben megnyitásra kerülő kávéházakban is lehetőség lenne a marihuána fogyasztására. Persze csak megfelelő szellőző berendezés mellett, és a szer származását is igazolniuk kell– ismertette Zaev.

A kormányfő ötlete nem új keletű, már egy ideje igyekszik, hogy megvalósítsa elképzelését, azonban az észak-macedón lakosság többsége eddig nem támogatta javaslatát. Pedig, Észak-Macedónia 2016-ban már legalizálta a marihuána fogyasztását, igaz kizárólag egészségügyi célból. A drogot jelenleg az ország patikáiban lehet beszerezni, valamint egy legális termelői hálózat is kialakult.


Megosztás