Nyugtató hobbik a nyugtalan elmék számára

Megosztás

Az emberi elme „normális” állapotában gyakran mániákus gondolatokkal teli, vagy legalábbis nyugtalan lehet. A technológiai rohamos sebességgel történő fejlődése és a modern élet rohanó üteme együttesen alkotja meg a vihart az elménkben. Ennek eredménye, hogy a legtöbb ember magas produktivitási kapacitással és magas stressz szinttel rendelkezik. Nem tud soha megnyugodni, valamin mindig kell törnie a fejét.

Naponta ötvenezer gondolatunk van. Természetesen ezek közül a legtöbb ugyanarra a témára vagy ötletre tér vissza. A buddhista tanításokban “majom elme” kifejezést használtak erre a típusú gondolkodásmódra. Nyugtalan, fantáziadús, zavaros és ellenőrizhetetlen. A gondolatok úgy cikáznak össze vissza képzeletünkben, mint ahogy a majmok lendülnek egyik ágról a másikra, majd vissza ugyanoda.

lazítás
Forrás: myfragranthome.com

A  majom elménk szereti a multitasking-et. Vagyis az egyszerre több dolgggal való foglalkozást. De ennek általában az a vége, hogy annyi mindennel foglalkozunk, hogy egyik sem lesz igazán teljesítve.

A hagyományos meditáció nehéz lehet olyan emberek számára akik folyton valamivel foglalkoznak, nyüzsögnek. Szerencsére vannak egyéb módszerek, amelyekkel a cikázó gondolatokat kicsit el lehet felejteni és nyugodtan koncentrálni egyetlen dologra.

Itt van néhány hobbi, ami ideális ebben az esetben.

kötés
Forrás: bbc.com
  1. Kézművesség

Kötés, horgolás vagy makramé készítésének elsajátítása csodálatos módja az elméd edzésének. Egy új készség megtanulásához nyugalom kell. Ez a fajta hobbi jót tesz az agynak, és bizonyítottan segít megelőzni az időskori demenciát. Ráadásul egyből látjuk az eredményét is, hiszen alkottunk valami maradandót.

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás