Milyen gyakran kell ágyneműt cserélni? A tudomány válaszol!

Megosztás

Az életünk egyharmadát ágyban töltjük. Alvás, pihenés… de újabban az ágyban evés, ágyban dolgozás is gyakorivá kezd válni. Ez sokszor kiteszi a napunk felét is. A New York egyetem mikrobiológusa, Philip Tierno szerint, az ágynemű a különböző baktériumok és gombák ideális helye. Ezek a kis mikroorganizmusok a textilek szálai közé férkőznek és ha túl sokáig használjuk ugyanazt az ágyneműt, akkor akár betegségekhez is vezethet.

alvás
Forrás: inquirer.com

Egy ember normális körülmények között is közel 100 liter izzadságot termel. Nagyon hihetetlennek tűnik ez a szám, de alvás közben nem vagyunk általában az izzadás tudatában. Meleg és nedves közegben a gombák pedig még inkább szaporodnak.

És az ágyban általában nem csak a saját testünkről származó mikrobák vannak, hanem idegen mikrobák is megbújhatnak. Azaz, pollen, állatszőr, földmaradványok, por, poratka, és még sorolhatnánk. Tierno szerint ezek a dolgok azoknál is allergiás tünetet okozhatnak, akik amúgy nem allergiásak semmire.

ágynemű
Forrás: mycottondream.com

Szakemberek azt ajánlják, hogy körülbelül egy hét a maximális idő, amennyit ugyanazt az ágyneműt ajánlott használni. Ez persze sok mindentől függ. Teljesen egyénfüggő az, hogy ki mennyit izzad, illetve a lakás hőmérséklete is nagy mértékben befolyásolja ezt. Az sem mindegy hogy milyen anyagú agyneműt használunk.

A cikkfolytatódik, lapozz!


Megosztás