Miért ébredünk fel közvetlenül az ébresztőnk megszólalása előtt?

Megosztás

Az alvás egyik legirritálóbb mozzanata, amikor megébredünk néhány perccel azelőtt, hogy az ébresztőnk megszólalna. Reggel 7:00 órára van állítva az ébresztő, de kinyílik a szemünk már 6:55-kor? Az az öt perc arra sem elegendő, hogy nagyjából visszaaludjunk, nem hogy még pihentetővé is váljon. Inkább csak irritáló érzést vált ki, hiszen a “had aludjak csak még öt percet” mondat oly sokunknak ismerős. Így még az öt percekre állított szundinak sincs semmi értelme. Pedig azzal is előszeretettel szeretjük magunkat kínozni.

De akkor miért is történik ez? Tudat alatt annyira félünk, hogy elkésünk a munkahelyünkről vagy egy fontos eseményről? Vagy egyszerűen csak megutáltuk már az ébresztőnk hangját és inkább elkerülnénk?

alvás
Forrás: elemental.medium.com

A tested beépített órája, vagyis cirkadián ritmusa, szabályozza az alvásod és az ébrenléted. Olyan mint egy 24 órán át működő ketyegő, ami szabályozza a vérnyomásod, testhőmérsékleted, időérzéked és azt, hogy mikor érezd magad álmosnak vagy ébernek. Ezt külső tényezők is befolyásolhatják. Például az esti sötétség szorosan összefügg az alvásra való felkészüléssel.

A cirkadián ritmusod hozzád igazodik. Az éjszakai baglyok alvás-ébrenlét ciklusa különbözik a reggeli pacsirtáéktól. Viszont ha elegendő órát alszol, nem számít, hogy későn fekvő vagy korán kelő vagy, hiszen minimálisan fogod tapasztalni a cirkadián ritmusod magas és mélypontjait.

ébresztőóra
Forrás: ucihealth.org

A tested beépített órája akkor működik jól ha egy rutinhoz igazodik. Ha minden este körülbelül ugyanakkor fekszel le, akkor hozzászokik a számodra szükséges alvásmennyiséghez és tudni fogja reggel mikor kell felébredned. Ezért lehet az, hogy megébredsz mindig az ébresztőd előtt. A tested tudja, hogy mikor kell felébrednie, hozzá van szokva.

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás