Milyen tejet igyunk?

Megosztás

Néhány évtizeddel ezelőtt el sem tudtuk volna képzelni, hogy létezik olyan tej is, amit nem a tehén ad, hanem valamilyen növényből származik. Ma pedig már rengeteg a választási lehetőségünk és sokan azért fontolják meg a váltást az állati eredetű tejről, mert egy pohár tehéntej előállítása háromszor annyi üvegházhatást okozó gázt termel, mint a növényi eredetűek. A legtöbb ember számára ma már fontos a tej választásánál az is, hogy az előállítása milyen hatással van a környezetre vagy éppen milyen körülményekbe kerülnek a vele dolgozó emberek.

Sokféle tej
Forrás: guardian.com

Sajnos el kell keserítenünk azokat, akik a tehéntejet mandulatejre cserélték, ugyanis utóbbi sem óvja a környezetet annyira, mint gondolnánk, sőt, a méhek életére kifejezetten rossz hatással van. A The Guardian nemrégiben közzétett egy cikket arról a hatásról, amelyet a kaliforniai mandulaipar gyakorolt a méhek populációjára és amely hatás következtében 50 milliárd méh pusztulhatott el, csak abban az államban. De akkor milyen tejet lehetne inni?

Mindegyik hasznos
Forrás: guardian.com

Egy biztos, minden alternatíva jobb, mint a tehéntej. Ahogy fentebb már volt róla szó, háromszor annyi káros gázt termel egy pohár tehéntej előállítása, mint mondjuk 1 pohár mandulatejé, ráadásul kilencszer több föld is kell a tehenek legeltetéséhez, tehát a tej előállításához. De nincsen tökéletes választás, ebben egészen biztosak lehetünk.

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás