5 jó és 5 rossz étel a gyomrunknak és beleinknek

Megosztás

Egy női has
Forrás: everydayhealth.com

Néha hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, hogy immunrendszerünk kétharmadát a bélrendszer, az emésztés jelenti, így nagyon fontos megválogatni, hogy milyen ételeket eszünk, hiszen ezzel az egész szervezetünk egészségét is befolyásoljuk. Vannak kerülendő és ajánlott ételek, a következőkben mindkét oldalról öt-öt ételt fogunk megnézni! Kezdjük a gyomrunknak extra munkát okozó ételekkel! Nagyon káros ételekről már itt is írtunk.

1) Minél több vörös húst eszünk, annál nagyobb az esélye a vastagbélrák kialakulásának, miután ez a fajta étel tele van telített zsírokkal. Ha mindenképpen vörös húst akarunk enni, próbáljuk minimalizálni a mennyiséget és inkább zöldségekkel pótoljuk.

2) A feldolgozott húsok nagyon gazdagok zsírokban és sóban is, úgyhogy muszáj csökkentenünk például a májkrémek, szalámik, felvágottak arányát is étrendünkben.

Vörös húsok a boltban
Forrás: everydayhealth.com

3) A hidrogénezett olajok fogyasztása magas koleszterinszinthez és bélrendszeri rákokhoz vezet, ugyanis transzzsírok szabadulnak fel a hidrogénezési folyamat során, ami amúgy lehetővé teszi, hogy a zsírok az ételekben jóval tovább megmaradjanak a boltokban.

4) A glutén azoknál, akik valamilyen szinten allergiásak rá, nagyon komoly problémákat okozhat a szervezetben, tehát gluténérzékenység esetén muszáj tartani a diétát.

5) A laktózzal ugyanez a helyzet, még a legkisebb szintű allergia esetén is komoly problémákhoz vezethet, ha túlzásba visszük a tejtermékek fogyasztását, de mostanában már olyan kutatási eredmények is megjelentek, miszerint a laktóz még a nem érzékeny emberek számára is kerülendő.

És akkor jöjjön öt jó étel a gyomrunknak!

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás