A “SuperFood” vagy szuper-élelmiszer a jövő egészségforrása?

Megosztás

A super food, vagy szuper-élelmiszer kifejezés egy nemrég elterjed dolog. Egy olyan étkezési irányt mutat, amivel igazi löketet adhatunk a szervezetünk egészségének. A super food nem más mint olyan élelmiszerek, amelyek nagy mértékben növényi alapúak és amelyek magas tápértékkel rendelkeznek és kifejezetten jó hatással vannak egészségünkre.

A legtöbb ilyen étel magas antioxidánstartalmuk miatt ismert, és ez a tulajdonságuk rengetek betegség megelőzését elősegíti. Egészséges zsírokat és rostokat tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek szervezetünk jól működése érdekében. És ráadásul finomak is.

superfood
Forrás: happyeatshealthy.com

Tudósok szerint a super food kifejezés használata inkább marketingfogás. Ettől függetlenül az élelmiszer értékesítők előszeretettel használják. Sajnos sokan bármire ráaggatják ezt a kifejezést, ezért érdemes egy kicsit utána nézni, hogy miből is áll.

Illetve azzal kapcsolatban is kap kritikát a kifejezés, hogy nem relevánsan van bemutatva a termékek jótékony hatása. Vagyis, például a zöld tea frissen szedve és szárítva igazi egészségforrás. De feldolgozva, hatalmas tételekben csomagolva és több hozzáadott adalékkal már nem kellene super food kategóriába sorolni. Ugyanez a helyzet a boltban kapható dobozos gyümölcslevekkel is. A legtöbben hozzáadott cukor található, ami megfosztja a super food minőségtől.

gyümölcs, zöldség
Forrás: integrisok.com

Itt egy összeállított lista, kategóriákra bontva, hogy mit is lehet valós szuper-élelmiszerek tekinteni.

  1. Gyümölcsök

Például: alma, avokádó, banán, áfonya, narancs, eper

C vitaminban, rostokban, egészséges zsírokban gazdag élelmiszerek.

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás