Drón segítségével tartanak fókaszámlálást

Megosztás

A Farne-szigetek az Egyesült Királysághoz tartozó szigetcsoport, amely az ország keleti részén helyezkedik el, az Északi-tenger habjai között. Ez a terület kifejezetten nagy fókaállománnyal rendelkezik.

farne szigetek
Forrás: marinas.com

A szigeten minden évben szigorúan vett fókaszámlálást tartanak. Ez a fókák biztonságban tartása és a faj fennmaradása miatt szükséges. Az Atlanti-óceánban honos szürke fóka ritka és védett állat. Világszinten mintegy 300 000 példány él. Ennek 40%-a az Egyesült Királyság és Írország vizeihez tartozó területeken lelhető fel. Nem csoda, hogy ekkora hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden egyes példány nyilvántartásba legyen véve.

fóka
Forrás: bbc.com

Viszont a jelenlegi járványhelyzet még erre is befolyással volt. Az idén sokkal kevesebb National Trust szervezethez tartozó szakember, illetve önkéntes tudott a szigeteken maradni. Ők foglalkoznak többek közt azzal, hogy a fókák és egyéb állatfajok körül minden rendben legyen. A biztonsági előírások betartása miatt, nagyon kis számban maradtak emberek a szigeten. Aki tehette hazarepült, és még nem tért vissza. Így kevesebb volt az a személy is, aki abban tud segédkezni, hogy pontosan sikerüljön a fókák nyilvántartásba vevése, megszámlálása.

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás